Att coronakrisen ska fälla Trump är inte givet – trots alla hans misstag

Att coronakrisen utgör en stor risk för president Trump är oomtvistligt.

Men den förhoppning som många verkar bära på att virusutbrottet ska sätta stopp för Trumps omval är långtifrån given.

Fram till nu verkar alla kriser ha runnit av president Donald Trump som om han varit iförd en osynlig teflonväst. Det spelar ingen roll hur mycket han ljuger och överdriver, hur mycket han förhärligar sig själv och förolämpar sina motståndare. Hur han negligerar exempelvis klimathotet.

Majoriteten av hans kärnväljare fortsätter att stötta Trump till nästan hundra procent.

Men nu är många Trumpkritiker i och utanför USA övertygade om att den amerikanske presidenten mött en motståndare han inte kan besegra. Ett virus går varken att förolämpa eller snacka bort. När det nu dör hundra amerikaner eller fler varje dag av viruset så utgör det ett klart hot mot Trump även om han själv inte skulle insjukna.

Dr Anthony Fauci, chef för National Institute of Allergy and Infectious Diseases, och president Donald Trump.

De mer cyniska är öppna med att det åtminstone vore något bra med coronakrisen ifall Trump skulle förlora presidentmakten i höst.

Med tanke på hur uselt Trump skötte inledningen av krisen fanns det goda skäl till den förhoppningen.

Presidenten bagatelliserade konstant hotet. Inte minst för att han var rädd att börsrasen skulle skada hans chanser till omval.

Han hävdade ända till för några dagar sedan att han och administrationen hade viruset totalt under kontroll. Det fanns tester för alla som ville testa sig, lovade han, men det visade sig vara bara struntprat.

Populariteten ökar

– Bara håll er lugna så är det ingen fara, hävdade presidenten.

Nu har Trump gjort helt om och försöker istället skriva om historien.

Han visste från början att det handlade om en pandemi. Hans regering har från start vidtagit kraftfulla åtgärder. Han kallar sig själv för krigspresident. Det är bara han som kan fixa krisen.

Rent objektivt är det lätt att se igenom hans lögner men det verkar fungera på det amerikanska folket.

I en opinionsmätning från ABC säger 55 procent av amerikanerna att de tycker Trump skött krisen på ett bra sätt. 43 procent misstycker. En vecka tidigare var siffrorna de omvända. Bara 43 procent tyckte presidenten gjorde ett bra jobb med corona. 54 procent tyckte inte det.

Nu syns presidenten i tv så gott som dagligen vid de officiella presskonferenserna om coronakrisen. Han ser ut att vara i kontroll även om hans i grunden ofta optimistiska budskap motsägs av de experter som flankerar honom i Vita husets briefingrum.

Senast i går när Trump hävdade att nedstängningen av USA handlar om veckor och inte månader. Experterna varnar för att om man för snabbt lyfter på restriktionerna så tar smittspridningen ny fart med många fler döda som följd. WHO ser USA som krisens nästa epicentrum.

Bidens svåra sits

I tider av kris brukar det amerikanska folket samlas kring sin president.

Trots president George W Bush till en början mycket tafatta svar på terrordåden den 11 september 2001 så sköt hans opinionssiffror snart i höjden lika snabbt som hans växande självförtroende.

Effekten kan bli densamma för Trump trots hans initiala misstag.

Det demokratiska partiet och trolige utmanaren Joe Biden sitter i en svår sits. Primärvalsrörelsen är för närvarande inställd. Varken Biden eller hans motståndare Bernie Sanders kan hålla några valmöten. Det är oklart om primärvalen ens kan hållas i tid före partikonventet i sommar.

Trots att han i praktiken är chanslös vägrar Sanders än så länge ge upp vilket gör att det inte finns någon officiell motkandidat.

Biden sitter hemma i Delaware utan att egentligen kunna kommunicera med sina väljare medan president Trump syns som problemlösaren i tv.

Att den förre vicepresidentens presidentkampanj fortsätter skicka ut pressmeddelanden om hur Biden skulle hantera coronakrisen drunknar helt i det massiva informationsflödet kring krisen.

Skada Trump

Demokraterna har i flera dagar stoppat ett massivt stödpaket i kongressen med motiveringen att åtgärderna gynnar de stora företagen mer än vanliga arbetare, säkert delvis i förhoppningen att det ska skada Trump.

Men effekten kan bli den motsatta. Demokraterna riskerar att ses som den som försöker lägga krokben för den lindring som presidenten och republikanerna vill ge.

Så även om krisen initialt såg ut som ett dödligt hot mot presidenten så kan den i slutändan hjälpa honom att bli omvald.

Mycket beror givetvis på hans fortsatta hantering och hur krisen utvecklas.
Men även den här gången kan teflondräkten märkligt nog fungera.