Erdogan kräver bevis i Khashoggi-fallet

TT TT TT

Uppdaterad 2018-10-15 | Publicerad 2018-10-08

Han klev in på det saudiska konsulatet i Istanbul för ett rutinärende, men har inte setts till sedan dess. Nu kräver Turkiets president bevis i fallet.

Dissidenten Jamal Khashoggi mystiska försvinnande riskerar att piska upp en ny storpolitisk konflikt i Mellanöstern – och allvarligt skada Riyads anseende i omvärlden.

Saudiarabien har av allt att döma skjutit sig i foten, säger Mellanösternkännaren James Dorsey till TT.

Journalisten Jamal Khashoggi lämnade konsulatet efter sitt besök i tisdags, vidhåller Saudiarabien. Men snart en vecka senare väntar hans fästmö fortfarande på att han ska dyka upp.

Turkiska företrädare tror att Saudiarabien har passat på att göra sig av med den alltmer besvärande dissidenten – genom att mörda honom på konsulatet. Enligt en källa inom den turkiska säkerhetstjänsten anlände 15 saudiska agenter till Istanbul före konsulatbesöket, tog sig in på beskickningen och lämnade kort därefter landet.

Erdogan kräver bevis

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan uppmanade på måndagen Saudiarabien att bevisa att Jamal Khashoggi lämnade konsulatet.

– Konsulatets officiella företrädare kan gömma sig bakom att hävda att han lämnade byggnaden. Om han lämnade så måste det bevisas med foton, sade Erdogan vid en presskonferens.

James Dorsey, som är verksam vid S. Rajaratnam School of International Studies i Singapore, framhåller att Saudiarabien har en hel del att förklara – oavsett om Jamal Khashoggi är vid liv eller inte.

– Det finns inget som tyder på att han på egen hand har lämnat konsulatet. Och om han inte längre är där måste han ha förts bort med tvång, vilket är ett brott mot turkisk lag eftersom den diplomatiska immuniteten tar slut vid konsulatets utgång, säger han.

Sedan den saudiarabiske kronprinsen Mohammed bin Salman blivit allt mer inflytelserik har en rad människo- och kvinnorättsaktivister gripits, liksom flera prinsar och tidigare ministrar. Under de senaste åren har dessutom minst tre saudiska dissidenter i exil kidnappats i Europa.

Ingen kritik

Khashoggi har varit en särskilt frän kritiker av kungahuset, på senare tid som kolumnist i den amerikanska tidningen Washington Post.

– Mohammed bin Salman har gjort klart att han inte tolererar någon form av kritik. Och Jamal befinner sig i en egen kategori. Han är den mest välkända dissidenten, med omfattande kontakter både inom och utanför kungariket.

Relationerna mellan Ankara och Riyad är sedan tidigare ansträngda. Turkiet skickade i fjol trupper till Qatar som en solidaritetshandling, sedan Saudiarabien och dess allierade på Arabiska halvön isolerat den lilla oljestaten. Vidare har det retat Saudiarabien att Turkiet har gett fristad åt flera medlemmar av det egyptiska Muslimska brödraskapet, sedan rörelsen krossades i den militärkupp 2013 som förde den saudiskallierade Abd al-Fattah al-Sisi till makten.

– Både Saudiarabien och Turkiet har trots allt försökt att förhålla sig relativt hövliga mot varandra. Den fasaden skulle rasa samman om det bevisas att Saudiarabien ligger bakom Khashoggis försvinnande, säger James Dorsey.

Stoppar vapenexport?

Men framför allt riskerar Saudiarabien att förlora internationellt anseende, enligt Dorsey. Allierade i väst skulle få det svårare att rättfärdiga sina band till monarkin, vars inblandning i det blodiga kriget i Jemen väcker allt större upprördhet.

– Kraven på att till exempel stoppa vapenförsäljning till Saudiarabien skulle sannolikt få nytt liv i västerländska parlament, säger han.