Gravid

presenteras av

Varför ska vi amma för att rädda klimatet?

Britterna kan väl sluta dricka te i stället

Att försöka kleta på mammor som ger sina barn ersättning klimatskam känns helt galet, skriver Angelica Öhagen.

I en ny forskningsrapport slår man fast att amning kan bidra till att rädda klimatet.
Om man ammar i stället för att ge ersättning minskar man utsläppen med mellan 95–153 kilo koldioxid per barn.
Men ska nyblivna mammor verkligen behöva tänka på det här?

Det här med amning kan vara en kamp för många. Smärta, ångest och i de fall det inte går att amma, en känsla av att misslyckas. Nu gör forskare i Storbritannien sitt för att bidra med ytterligare ångest – klimatångest. Enligt en nyligen publicerad forskningsrapport från Imperial College London har de för första gången räknat ut hur stor miljöpåverkan bröstmjölksersättning har. Om alla mammor i Storbritannien ammade i sex månader, som är rekommenderat, skulle det motsvara minskade utsläpp motsvarande 77 500 bilar varje år. Ska det motivera nyblivna redan stressade mammor att bruka våld på sig själva för att rädda klimatet?

Man talar om att uppvärmningen av ersättningen som dricks i landet motsvarar el för att ladda 200 miljoner mobiltelefoner ett helt år.

”Vi måste erkänna att vårt hus brinner och att nästa generation kräver att vi agerar snabbt för att minska koldioxidutsläppen på alla områden”, säger forskarna.

Rapporten ligger helt rätt i tiden. Självklart ska vi göra allt vi kan för att minska utsläpp och ta hand om vår jord. Men är mammor som ger sina barn bröstmjölksersättning verkligen rätt grupp att gå på? Amning är redan en laddad fråga som alldeles för många har åsikter om. Och nu antyds det i medier i Storbritannien att mammor som väljer att inte amma borde känna klimatskam. Man talar om att uppvärmningen av ersättningen som dricks i landet motsvarar el för att ladda 200 miljoner mobiltelefoner ett helt år. Ska vi verkligen jämföra vår besatthet av att scrolla i sociala medier med att kunna ge sitt spädbarn mat? Nej, jag tycker inte det.

I Storbritannien har flera akademiker föreslagit en skattereform som skulle ge mammor en ersättning om de ammade. De föreslog utdelning av vouchers om kvinnan ammade vid kontroller två dagar efter barnets födsel och när barnet var tio dagar, sex veckor och sex månader. 40 pund skulle mamman få, motsvarande 480 kronor.

Att försöka kleta på mammor som ger sina barn ersättning klimatskam känns faktiskt helt galet.

Amning är bra på flera sätt, det kan vi nog alla vara överens om. Om mamman vill amma, och mår bra av det, är det en vinst för barnet – och för plånboken. Men att försöka kleta på mammor som ger sina barn brösmjölksersättning klimatskam känns faktiskt helt galet. Jag älskar forskning men just här förstår jag inte syftet. Under tiden jag skrivit den här kolumnen har jag druckit två koppar te – utan att känna den minsta klimatskam. Det är helt skevt att jag förväntas göra det ikväll när jag ger min son bröstmjölksersättning. Är det för övrigt någon som forskat på hur mycket utsläppen skulle minska om britterna slutade dricka te?


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

ANNONS

Populära produkter för den lilla:

I samarbete med

Prisjakt.nu