Nej tack till VM i Trumps onda USA

I kväll spelar Sverige mot Tyskland i fotbolls-VM och kanske lever drömmen om slutspel vidare när domaren blåser i visselpipan strax innan klockan 22.
Vi är duktiga på att ha VM-drömmar i det här landet, och inte sällan handlar det om vad som hände i USA för 24 år sedan. Midsommar på Pontiac Silverdome.

Thomas Ravellis straffräddning mot Rumänien. Tomas Brolins frispark i matchen mot samma lag. Martin Dahlin och Kennet Andersson. Och så bronsmedaljen och firandet i Rålambshovsparken.

Kanske väcktes en liten förhoppning om att gräva guld i väst igen när det i förra veckan avslöjades att fotbolls-VM år 2026 ska spelas i Kanada, USA och Mexiko.

”USA har satt ihop ett STARKT alternativ tillsammans med Kanada och Mexiko för fotbolls-VM 2026", twittrade USA:s president Donald Trump strax innan beskedet kom.

För en president som så målmedvetet tycks vilja sabotera relationerna till sina grannländer är det en lite överraskande hållning.

Den här veckan blev vi varse att den amerikanska staten upprättat koncentrationsläger för de människor som tagit sig över gränslinjen. De vuxna förs till häkten och barnen placeras i särskilda förvarscenter.

Foton visar hur barn satts i burar. I ljudupptagningar från lägren hörs hur barn okontrollerat gråter efter sina föräldrar och hur personal hånar små barn i kris.
Familjer splittras med lögner om att barnen måste bada. Rapporter talar om hur föräldrar begått självmord och hur barn försöker ta sitt liv. Sedan denna Trumps "nolltolerans mot olaglig invandring" infördes i våras har 65 barn om dagen skilts från sina föräldrar. I en intervju med CBS beskriver läkaren Colleen Kraft hur de som arbetar där förbjuds från att trösta eller hålla om de gråtande barnen.

Nu har Trump backat. Familjerna ska hållas ihop – men i burar. Och på Twitter talar presidenten om att människorna i lägren plågar landet.

Det är så här den nygamla nationalistiska högern ser ut. När det auktoritära, cyniska får fritt spelrum.

Världsmästerskapet i fotboll om åtta år har presenterats som ett exempel på hur de nordamerikanska länderna kan samarbeta.

Scenerna från den mexikanska gränsen talar ett helt annat språk.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.