Efterträdaren får samma problem som Theresa May

Theresa May lämnade inte frivilligt. Hon gick med gråten i halsen.

Om hon själv fått bestämma hade hon bitit sig fast tills hennes brexitavtal röstats igenom oavsett hur lång tid det tagit.

Nu blir det någon annan som får lotsa landet ut ur EU.

Vem det än blir så får han eller hon det inte lätt. Det är inte May som är problemet.

May överdrev verkligen inte när hon i ett känslomässigt tal utanför 10 Downing Street sa att hon gjort allt hon kunnat för att leverera brexit. Hon har med en dåres envishet försökt få sitt eget parlament att anta det skilsmässoavtal som hon förhandlat fram med EU.

Tre gånger har hon lagt fram det. Tre gånger har parlamentet sagt nej.

Avtalet blev som en snuttefilt för henne som hon vägrade lämna ifrån sig.

Det var när hon tänkte lägga fram det en fjärde gång och sockra budet med att öppna för en andra folkomröstning som hennes eget parti fick nog. De ställde ett ultimatum. Avgå frivilligt eller så tvingar vi bort dig.

Därav tårarna när May framför den svarta dörren med nummer 10 föga övertygande hävdade att hon avgick "helt utan bitterhet".

Det är lätt att ge May skulden för det katastrofala sätt som brexitprocessen hanterats. Men vi kommer snart att se att hennes efterträdare möter exakt samma svårigheter.

Theresa May meddelade sin avgång på fredagen.

Önsketänkande

Både brittiska folket och det brittiska parlamentet är delat mitt itu om ifall landet ska vara kvar i EU eller inte och i så fall på vilka villkor. Enda sättet för Mays efterträdare att försöka ändra den balansen är att utlysa nyval eller en andra folkomröstning om brexit.

Att EU skulle vara berett att omförhandla utträdesavtalet är rent önsketänkande. EU har gång på gång förklarat att det inte blir några nya förhandlingar. Däremot kan britterna få ändra sig när det gäller hur brexit ska se ut. EU ser gärna en så nära relation som möjligt även efter utträdet.

Den minst sagt excentriske och opålitlige Boris Johnson är partimedlemmarnas favorit till att efterträda May. Den forne utrikesministern tillhör falangen som vill ha en hård brexit ifall EU inte går med på att omförhandla.

Problemet är bara att utan ett nyval så finns det ingen majoritet i parlamentet som är beredd att lämna utan ett avtal. Nyval är ett vågspel. Det kan lika gärna sluta med att Labour får ta över makten.

Vad händer med brexit?

Trots det svåra läget för en efterträdare är Johnson långtifrån ensam att vilja ta över. Ledarstriden drar i gång på allvar efter att May formellt avgått den 7 juni. I slutänden ska två kandidater vaskas fram för den slutgiltiga omröstningen. Exakt hur processen kommer att se eller hur lång tid den tar är inte klart. Men May sitter kvar tills en efterträdare är utsedd.

Även om en ny partiledare och premiärminister kommer att få en kort smekmånad så måste hen fortfarande hantera det svårt splittrade Storbritannien som May lämnar efter sig.

Vad som händer med brexit är i nuläget omöjligt att säga. Annat än att det är stor risk att utträdet blir ytterligare försenat. Om det alls blir av.

I dagsläget ska Storbritannien ha lämnat senast den 31 oktober. Även om landet kan begära en förlängning så är det EU ensamt som bestämmer om de ska bevilja en sådan och i så fall för hur lång tid. Men eftersom EU ogärna ser att britterna lämnar utan ett avtal så kan man utgå ifrån att EU säger ja om man anser att mer betänketid ökar chansen för att britterna lämnar med ett avtal eller inte alls.

Monumentalt misstag

En ny premiärminister har möjligheten att dra tillbaka artikel 50 som utlöste hela utträdesprocessen. I så fall stannar Storbritannien tillsvidare kvar i EU och kan någon gång i framtiden börja om med hela proceduren när parlamentet har mer klart för sig vilken brexit man kan acceptera.

May sällar sig till räckan av konservativa brittiska premiärministrar för vilka bråket om EU blivit ättestupan som avslutat deras politiska karriär. Föregångaren. David Cameron var den som utlovade en folkomröstning om brexit men avgick när hans EU-vänliga sida överraskande förlorade. Camerons monumentala misstag landade i Theresa Mays knä.

May hade hoppats bli historisk genom att vara den premiärminister som ledde den forna stolta stormakten ut ur EU:s tvångströja. Istället blir hon ihågkommen som den ledare som misslyckades att hålla sitt löfte att leverera brexit.