Mejla

Ingvar Persson

Visa vem som regerar Löfven

Jobben får inte försvinna i coronachock

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: BJÖRN LINDAHL

Coronaviruset kommer att påverka oss, även om Sverige skulle klara sig från ett stort utbrott. Aktierna i flygbolag har redan rasat och nu varnar importörerna för att det kan bli svårt att få fram cyklar och grillar till säsongen.

När de väl valde att erkänna hotet har de kinesiska myndigheternas resoluta agerande antagligen bromsat virusets spridning. Men den håller också på att lägga en våt hand över världsekonomin.

Värre blir det naturligtvis när lagren av insatsvaror börjar ta slut på de stora svenska industrierna. Då handlar det inte längre om att inställda grillkvällar eller ett uppskjutet cykelköp. Då kommer människor att få gå från sina jobb.

Förslaget är klart

Sedan ett år finns en utredning som skulle kunna lindra effekterna. Stefan Löfvens kompis och den tidigare ordföranden för IF Metall Anders Ferbe föreslog då ett statligt stöd för att företag ska slippa säga upp folk, till exempel i en situation som den här.

Någon proposition har det dock inte blivit.

I stället för uppsägningar ska företagen minska arbetstiden, och de anställda under en period få en del av sin lön från staten. Systemet kallas korttidsarbete och finns redan, men reglerna gör det oanvändbart i dagsläget.

Nu vill näringslivet genomföra förändringarna, helst i går. Det vill finansminister Magdalena Andersson också, men i går förklarade hon för ekot att det inte går. Nya pengar till korttidsarbete måste finnas i en budget och nästa kommer först om en och en halv månad.

Sedan ska den förstås i god ordning behandlas av riksdagen innan en enda krona kan betalas ut. När det är klart kan en hel pandemi ha hunnit dra förbi. Och en väldig massa jobb ha försvunnit.

Visa lite handlingskraft

Stefan Löfven vill att vi nog förknippas av ansvarstagande. Allt fler socialdemokratiska gräsrötter förväntar sig radikala visioner. Men kanske är det Löfven och Magdalena Andersson verkligen skulle behöva demonstrera en smula dådkraft.

Riksdagens majoritet har visat att det går att få igenom en extra budget. Då gällde det ändå kommuner som visserligen behövde ha besked men som inte tyckte att själva pengarna brådskade.

Ta vara på den erfarenheten Magdalena Andersson. Lägg fram ett förslag om korttidsarbete redan i nästa vecka, och kräv att riksdagen snabbehandlar frågan. Då kan systemet faktiskt hinna rädda jobb redan om dagens coronaoro utvecklas till en riktig ekonomisk kris.

På köpet kan Löfven och Andersson påminna om vem som trots allt regerar landet. Det är ingen dålig bonus.

avIngvar Persson

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM