Halloumipytt med örtsmör och senapskräm
Halloumipytt. Den här halloumipytten är min favorit. Den görs på en bas av potatis, morötter och blomkål, toppas med knaperstekt halloumi och serveras sedan med en senaps- och äppelkräm. Godast är den att göra med späda primörer – men den är givetvis god att laga året om med vinterrotfrukter också. Du kan lätt variera receptet genom att byta ut råvarorna i basen mot andra rotfrukter, säger Julia Tuvesson.
Recept ur kokboken Plåtmat av Julia Tuvesson.
Ingredienser
- 1 kgPotatis
- 3 morötter
- 1 blomkålshuvud, litet
- Olivolja
- Salt och svartpeppar
Örtsmör
- 50 gSmör, rumsvarmt
- 3 mskÖrter, valfria frysta (t ex herbes de Provence, dill, persilja eller basilika)
Sås
- senapskräm med äpple, se recept
Topping
- 1 pakethalloumi, à 200 g, i bitar
- 2 dlpersilja, grovhackad
- 1 påsebabyspenat, à 70 g
- 1 citron, i klyftor
- 10 råa champinjoner, rensade och i kvartar (eventuellt)
- Chiliflakes, en nypa (eventuellt)
Senapskräm med äpple
- 0,5 grönt äpple, skalat och rivet
- 2 dlCrème fraiche
- 1 mskSenap, grovkornig
- 2 tskflytande honung, eventuellt
- Salt och svartpeppar