Alfelt: Rösler rätt man för att kunna lyckas

FOTBOLL

MALMÖ. Uwe Rösler är ny tränare för Malmö FF.

Presenterad som precis rätt man för att få ordning på det krisande guldlaget och det finns ingen anledning att tro något annat. Rösler har erfarenhet som både spelare och tränare. Visserligen sparkad tre gånger från sina tränaruppdrag, men i nuläget spelar det mindre roll.

Nu handlar det bara om resultat. Som alltid.

Man har hört samma skiva spelas hur många gånger som helst när nya tränare presenterats.

”Perfekt för oss”. ”Vi hade väldigt många på vår lista, men i slutändan fanns bara ett val.” ”Avgörande var helheten, personligheten, tydligheten. En mix av erfarenhet och en fotbollsfilosofi som stämmer väl överens med vår egen i klubben.”

Klubbledningen kan ju varken säga eller tro något annat. Är man inte övertygad om att man hittat rätt man för jobbet vore det meningslöst att lägga ned så mycket tid på rekryteringen.

MFF tyckte att de hade hittat lika rätt med Magnus Pehrsson, Allan Kuhn, Åge Hareide, Rikard Norling … och alla blev de guldtränare innan de försvann av olika anledningar.

Uwe Rösler är ännu en i raden som ger ett sympatiskt och kompetent första intryck när man träffar honom, men oavsett vad han kan om fotboll kommer han att vara utlämnad till sina spelare.

Startar i uppförsbacke

Jag pratade för många år sen med förre MFF-tränaren och assisterande förbundskaptenen Roland Andersson som då uttryckte en önskan om att fotbollstränare skulle kunna styra spelet mer i detalj. Han jämförde med American football där coachen ritar upp allas löpvägar och passningsmöjligheter under de få sekunder spelmomentet tar.

Vår fotboll är inte ett sånt spel. Under de längre spelsekvenserna sker alltid något som rubbar cirklarna och då blir tränaren utlämnad till sina spelares spelförståelse och individuella intelligens på planen.

Foto: Jon Super / TT / NTB Scanpix
Rösler.

En MFF-tränare har inte som kravbild att han ska leda laget till guld men förväntningarna är alltid att han gör det. Uwe Rösler startar i uppförsbacke med elva poäng och en match mer spelad upp till ettan Hammarby. Med 18 matcher kvar att spela måste nog MFF plocka åtminstone 15 trepoängare för att kunna komma ikapp och om. Lyckas man med det blir det en makalös ljusblå höst.

Rösler säger att han inte tänker vända upp och ned på MFF:s sätt att spela. Han tycker att truppen bör vara stark nog att prestera bättre än vad laget fått ut av vårens allsvenska matcher.

Rätt man för att kunna lyckas

När han utan framgång tränade Leeds en säsong kallade han den engelska PL-klubbens spel för heavy metal-fotboll. Den filosofin tänker han inte ta in i MFF. Här blir det fortsatt satsning på att ha boll inom laget och snabba spelvändningar i båda riktningarna.

Som gammal målskytt på hög nivå, 50 mål på 152 matcher för Manchester City i en tid då The Sky Blues var något betydligt mindre än dagens Premier Leaguemästare är, vet han hur lätt det är att målmissar sätter sig i huvudet på framförallt yngre spelare.

Sveriges himmelsblå har skapat massor av fina målchanser som bränts, vilket är en av anledningarna till den nuvarande tiondeplaceringen i tabellen. Precis som sina föregångare får Uwe Rösler därför lita till sina rutinerade spelare och då framförallt Markus Rosenberg att de kan visa vägen och skapa nytt självförtroende på planen.

Ett självförtroende som måste byggas upp under VM-uppehållet. När höstsäsongen väl drar igång måste Rösler fått flyt och effektivitet i spelet direkt för att vinna varje match och kvala in i Champions League.

En omöjlighet. Kanske det. Men Uwe Rösler är rätt man för att kunna lyckas. Åtminstone så här långt…

Alla skytteligavinnare i Allsvenskan sedan 2008 00:53

avStefan Alfelt

ARTIKELN HANDLAR OM