Juristens råd: Betala inte!

Publicerad 2013-05-06

Att få rätt mot parkeringsbolaget är inte det lättaste. Det krävs tydlig dokumentation och gärna något vittne. Det säger Martin Elfver, jurist på Motor­männen, med stor erfarenhet av parkeringsärenden.

– Men det viktigaste rådet är att inte betala!

Martin Elfvers uppmaning gäller bara en typ av parkerings­ärenden, betonar han.

Vid felparkering på gatumark lyder det motsatta rådet.

– Då är man skyldig att betala även om man överklagar till polisen och så småningom till tingsrätten. Sen får man tillbaka pengarna om man vinner.

”Som en vanlig räkning”

Vid felparkering på privat mark, som centrumanläggningar, stormarknader, parkeringshus och liknande, ligger det till på ett helt annat sätt. Här har mark­ägaren ofta anlitat ett privat parkeringsbolag för att sköta drift och övervakning parkeringen. På boten står det inte heller felparkeringsavgift utan kontrollavgift.

– En kontrollavgift på privat mark är i princip som vilken räkning som helst. Har du fått en och inte anser dig skyldig, betala inte. I stället bestrider du den till den som har ställt ut den.

Kontrollavgift är en avgift som en markägare får ta ut av någon som brutit mot de parkerings­bestämmelser som gäller på platsen – men bara under förutsättning att det är tydligt skyltat och att reglerna är lätta att förstå för den enskilde.

Om man inte betalar och i stället överklagar boten är det värsta som kan hända är att det läggs på en inkassoavgift.

– Det blir inte jättestora pengar, kanske 150 kronor. Framför allt blir det inga betalnings­anmärkningar så länge man är noga med att bestrida. Och det ska man gärna göra skriftligt så man kan bifoga dokumentation och liknande. Då kan indrivnings­bolaget inte ansöka om betalningsföreläggande.

Fallet med Håkan Lundins parkeringsbot beskriver Motormännens jurist som ”principiellt intressant”.

– De fall som varit uppe i rätten som jag känner till har handlat om dubbla p-skivor eller dubbla biljetter. Tror inte att det prövats om det handlar om en skiva och en biljett. Det är svårt att säga om det kommer att göra någon skillnad eller inte.

”Dokumentera om möjligt”

– Men det skulle vara intressant att se om rätten anser att det är tillräckligt tydligt, att de borde ha tittat på biljetten i stället för skivan. Det borde inte vara någon stor förväxlingsrisk, säger Martin Elfver, som samtidigt tipsar om att det gäller att spela sina kort rätt om man tar konflikt i ett parkeringsärende.

– Titta på avin för att se vad det är som parkeringsbolaget anser att man gjort fel. Och sen får man i den mån man anser det är möjligt dokumentera eller se om det finns något vittne som kan tala för din sak. Det kan vara att fotografera p-biljetten hur den låg, gärna innan man flyttar bilen.

Står ord mot ord är det inte lätt att vinna målet.

– Så längre parkeringsvakterna fyllt i avin på ett bra sätt har den ett väldigt starkt bevisvärde. Det ska mycket till för att rätten ska gå emot, inte ens om parkeringsvakten säger inte ha något minne av händelsen.

Bolagen har stor rutin

Till skillnad från felparkeringsavgifter finns det ingen instans att bestrida kontrollavgifter i. Om man inte når en uppgörelse med parkeringsbolaget eller dess ombud, ofta ett inkassobolag, är nästa steg att vända sig till tingsrätten och lämna in en stämning.

– Det kostar 450 kronor. Ibland kan parkeringsbolaget hävda att de vill ha ett juridiskt ombud som privatpersonen får betala om han eller hon förlorar målet. Men rätten brukar vara kallsinnig till det då man menar att bolagen ha så stor rutin på den här typen av ärenden.

– Men det är klart att det ändå är påfrestande att driva ett mål. Därför är det mycket bättre om man inte betalar om man anser sig ha följt parkeringsbestämmelserna på privat mark. Då blir det i stället parkeringsbolaget som får stämma dig.

Ulf Laveborg

Följ ämnen i artikeln