Annons

Därför har McDonald’s biodling på taket

Undrar du vad som finns på taket på en av McDonald’s restauranger?

Det platta, svarta och tjärpappstäckta taket är en utmärkt livsmiljö – för bin.

I Ängelholm och Helsingborg har franchisetagaren Christina Richter startat biodling på taket på sina restauranger.

– Christina är en riktig frontsoldat, säger biodlaren Ole Andersson.

Bin spelar en avgörande roll för pollineringen i och i slutändan vår matproduktion. Men antalet bin minskar dramatiskt i Sverige och andra delar av världen, och ett av skälen är att de inte har någonstans att bo.

Christina Richter har bestämt sig för att hjälpa till att vända den negativa utvecklingen.

Hennes föräldrar var biodlare och intresset för bin har alltid funnits, men det var först förra året som hon tillsammans med vännen Ole Andersson satte en bikupa på taket på en av McDonald’s-restaurangerna hon driver i Ängelholm.

– Det slog så väl ut att vi i år utökar det projektet och sätter fler kupor på fler restaurangtak, säger Christina Richter.

Franchisetagaren Christina Richter har startat biodling på taket.

”En kämparinsats”

Initiativet hyllas av biodlaren Ole Andersson. Han menar att taken på McDonald’s är perfekta för bikupor. Lagom höga, goda möjligheter till lä, och täckta av tjärpapp som alstrar värme vilket ger goda förutsättningar för bidrottningen och hela bisamhället att växa.

– Jag tycker att Christina och hennes restauranger är en riktig frontsoldat. Hon har förstått hur viktigt det här är och vidtar praktiska åtgärder. Hon tillsammans med alla andra här gör en kämpainsats, säger Ole Andersson.

Biodlaren Ole Andersson tycker att Christina Richter och hennes restauranger gör en kämpainsats.

”Det blir effekt”

Sedan starten har Christina fått många frågor om biodling.

– Någon har undrat hur jag vågar, de tror att bina anfaller gästerna vilket de inte alls gör. Men från gästerna har jag inte alls fått några reaktioner eftersom de inte märker bikupan. Den står på taket och gör inte mycket väsen av sig, men stor skillnad.

I år får ytterligare en restaurang i Helsingborg bikupa på taket.

– Det är känslan av att göra det här större som är så häftig. Med McDonald’s gör vi mycket för ökad hållbarhet, och vi är stora nog att göra skillnad – det blir effekt, säger Christina Richter.

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln