Annons

Här är en av Sveriges mest avskydda böcker

Till vänster: Anders Lundin är aktuell med Spotifys nya podd Svenska folkets historia. Till höger: En motbok som rivs cirka år 1955. Fotograf: Okänd

Föreställ dig en liten brun bok där alla dina alkoholinköp registreras.

I andra avsnittet av podden Svenska folkets historia berättar tv-personligheten Anders Lundin historien om en av Sveriges mest omstridda och avskydda böcker – Motboken.

I samband med att städerna industrialiserades i slutet av 1800-talet blev det allt vanligare att människor söp. I myndigheternas ögon var den ökade alkoholkonsumtionen ett hot mot medborgarnas förmåga att klara av sitt arbete. Skulle man förbjuda spriten helt och hållet eller tillåta spritintag till viss del?

I Spotifys nya historiepodd, och stora sommarsatsning Svenska folkets historia, gör lyssnarna, tillsammans med den folkkäre tv-personligheten Anders Lundin och expert, en djupdykning i det ransoneringssystem som kom att kallas motbokssystemet. 

– Det ska handla om Svenska myndigheternas ojämna kamp mot våra usla alkoholvanor. Man oroade sig för att Sverige skulle komma på efterkälken i utvecklingen för att vi krökade så hårt så något var tvunget att göras. Systembolaget som vi har i dag kan tyckas vara en konstig och unik lösning för oss, men hallå, innan dess testade vi ett ännu konstigare system, Motboken. Förmynderi och myndighetskontroll när det är som bäst, säger Anders Lundin i podden.

Systemet med Motboken trädde i kraft 1919 och kom därefter att bli en av Sveriges mest avskydda och omstridda böcker. Ett litet häfte med plats för stämplar där varje alkoholinköp registreras. Ransonen? 3 liter sprit i månaden för en man och en halv liter per kvartal för en kvinna. Som direktör befinner du dig högt upp på listan. Då tilldelas du nämligen 4 liter sprit i månaden.

Kvinna bläddrar i motboksregister. Fotograf: Okänd

Inkomst och förmögenhet avgjorde

Att vara kund i ransoneringssystemet var ingen självklarhet. Status, inkomst, förmögenhet och äktenskap avgjorde om du hade rätt att köpa alkohol eller inte. För många blev motboken ett bevis på att du var en accepterad medborgare i samhället – för andra en påminnelse om att du inte var mogen nog att reglera ditt eget spritintag.

Extra tilldelning av sprit kunde erbjudas vid exempelvis födelsedagar och bröllop. Så är också fallet för det unga paret Sven och Signe som gestaltas i Anders Lundins podd. Året är 1930 och paret drömmer om en stor  fest med mycket sprit. 

- De behöver förstås lite extra ranson av alkohol, men det ska de inte ta för någonting självklart, säger Anders Lundin. 

Bakgrund som historielärare

Vad många kanske inte känner till är att Anders Lundin har en bakgrund som historielärare. Intresset för historia väcktes förmodligen tack vare Anders pappa.

– Han hade förmågan att berätta målande och roligt, säger Anders Lundin.

Svenska Folkets historia är Spotifys första egna historiepodd. Podden består av tio avsnitt som kommer att släppas veckovis.  Det första avsnittet handlade om Vikingatiden. Pesten och Stockholms blodbad är exempel på andra teman du kommer att få höra i sommar.

Så vad har då läsarna att se fram emot i den nya podden enligt Anders Lundin själv?

– Att historien väcks till liv. Vi dramatiserar händelser och gestaltar skeenden som det var för vanliga människor. Deras svåra dilemman, innersta drömmar och kamp genom tiderna i Sverige, säger Anders Lundin.

Omslagsbilden till podden Svenska folkets historia

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln