Annons

Hit kan du vända dig om ditt barn mår dåligt

Allt går inte att lösa genom att vara en stöttande vuxen.
Om du märker att ett barn eller en tonåring mår psykiskt dåligt och inte blir bättre krävs professionell hjälp.
Men hur går man till väga?

Det är smärtande att inse att ett barn eller en tonåring mår psykiskt dåligt. Vi ville ju, och trodde kanske till och med att vi kunde skydda dem från det.

Men vuxna kan inte alltid göra allt på egen hand. Ibland är problemen så allvarliga att man behöver söka hjälp.
Som ett första steg kan man vända sig till Elevhälsan på skolan.

– Att orka med studierna är ofta svårt när man mår dåligt, och ibland är höga krav på sig själv i skolan en orsak till psykisk ohälsa. Det är en bra idé att ha kontakt med någon på skolan så kan ni stötta och samarbeta tillsammans. Glöm inte att prata med ditt barn så att hen känner sig delaktig, säger kuratorn Linda Janze, som genom Familjehjälpen vägleder föräldrar om samhällets stöd.

Bris – även för dig som vuxen

Barn och unga kan vända sig till Bris, och det kan även du som vuxen göra. De har en vuxentelefon dit du kan ringa om du vill prata om oro kring dina egna eller någon annans barn. Här kan du få stöd, vägledning och information om hur du kan stötta.

– Vi som svarar i Bris vuxentelefon är erfarna kuratorer. Samtalet kan handla om allt från allvarliga situationer till mer vardagliga dilemman, säger Catarina Nylund, kurator på Bris.

Kontakta BUP om barnet skadar sig själv

Första linjen finns på många orter. Det är mottagningar för unga med lindrig till måttlig psykisk ohälsa. Första linjen hittas exempelvis på ungdomsmottagningar eller hälsocentraler.

Barn- och ungdomspsykiatriska mottagningar, BUP, finns i alla landsting. Där har man kunskap om psykisk ohälsa hos barn och unga, och de kan även hjälpa till att reda ut om en svårighet är en del av tonårstiden eller om mer omfattande hjälp behövs.

BUP ska alltid kontaktas om ett barn skadar sig själv eller pratar om att inte vilja leva.

Kostnadsfri vägledning om samhällets stöd

Att hitta rätt i frågor som rör samhällets skydd kan vara tungt och krångligt. Därför finns Familjehjälpen.
Det är en förebyggande service som alla med Trygg-Hansas barnförsäkring kan vända sig till för vägledning om samhällets stöd och ersättningar. Exempelvis vilka ersättningar ni kan söka från Försäkringskassan, barnets rätt till stöd i skolan och er möjlighet att få avlastning via kommunen.

– Det behöver inte finnas någon diagnos hos barnet eller tonåringen för att du ska få vägledning av Familjehjälpen. Du kan få hjälp med allt från enstaka frågor i ett kortare samtal, till mer komplexa problem som kräver flera samtal. Vägledningen är kostnadsfri och du får den via telefon på en tid som passar dig, säger Linda Janze på Trygg-Hansas Familjehjälpen.

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln