Annons

”Våra kor producerar både mjölk och energi”

Tobias och Kristoffer Kullingsjö driver lantbruk med två mål: att tjäna pengar och bidra till ett bättre klimat.

Något som går hand i hand.

– Vår gård ger både näringsrika livsmedel, bördiga jordar, biologisk mångfald och energi  i form av biogas, säger Tobias Kullingsjö.

På Kullingsjö gård utanför Vårgårda driver bröderna Tobias och Kristoffer Kullingsjö lantbruk tillsammans med tio anställda. De har växtodling och 300 mjölkkor i ekologisk drift. Gården är en av Arlas cirka trettio pionjärgårdar som ska vara spjutspetsar i klimatarbetet genom att testa ny teknik och brukningsmetoder samt och inspirera andra Arlabönder.

För Tobias och Kristoffer Kullingsjö är hållbarhet och att verka för ett bättre klimat något helt naturligt som de gärna delar med sig av.

– Hållbarhet har alltid intresserat oss. Man kan fråga sig vad en miljöaktivist är? Jag anser att jag är en miljöaktivist, jag jobbar ju med jorden, djuren och resurserna i ett långsiktigt perspektiv, säger Tobias Kullingsjö.

EXTERN LÄNK: Hur ser framtidens mejeri ut? Kika in
här!

Effektiv produktion och biogas

En viktig del i hållbarhetsarbetet på Kullingsjö gård är att producera mat på ett resurseffektivt sätt.

–             Att vara effektiva och ha en hög mjölkproduktion ger lägre klimatpåverkan per kilo mjölk. Hälsosamma kor som mår bra producerar mycket mjölk, och då blir det mindre belastning per kilo. Sköter vi våra djur bra så mår både vårt företag och klimatet bra.

Även växtodlingarna bidrar till ett bättre klimat eftersom koldioxid i luften binds i marken med hjälp av växterna. Eftersom bröderna har kor, odlar mycket gräs och använder stallgödsel blir deras jordar mullrika, alltså har högre halt organiskt material, och binder därmed mer koldioxid nere i marken.

Av gårdens kogödsel blir det biogas. Bröderna förbrukar 90 kubikmeter diesel på gården. Produktionen av fordonsgas från deras djur motsvarar 150 kubikmeter diesel.

Alltså producerar de mer energi än vad de förbrukar själva. Biogasen som blir över säljs vidare och används bland annat till att driva tjugo bussar i Vårgårda.

– Våra kor producerar inte bara mjölk, de ger energi också, säger Tobias Kullingsjö.

Under året ska de även installera solceller, som de räknar med kommer stå för halva deras elkonsumtion.

EXTERN LÄNK: Hur ser framtidens mejeri ut? Kika in
här!

Tjäna pengar på biogas

Bröderna Kullingsjö har två anledningar till att de jobbar så mycket med hållbarhet. Miljön, klimatet och att lämna bördiga och friska jordar till kommande generationer är en av dem.

Den andra är ekonomisk. De vill tjäna pengar på verksamheten helt enkelt. Något som de menar går hand i hand med klimatarbetet. Biogasen tjänar de pengar på genom att sälja den vidare. Solpanelerna som de planerar för kommer de också spara pengar på framöver.

Ska bli helt fossilfria

Målet är att bli helt fossilfria. Det är en utmaning som kommer att ta tid – men de ska dit.

– Det är fullt möjligt. I dagsläget kan vi exempelvis inte köra traktorerna på den fordonsgas vi producerar. Men den används ju å andra sidan till annat.

Båda bröderna triggas att bli ännu mer klimatsmarta när andra ifrågasätter lantbruket.

– Kon tillhör ett naturligt kretslopp. Och lantbruket är en bransch som ständigt jobbar med klimat och miljö. Vi  genererar växthusgasutsläpp som vi aldrig kan nolla helt från våra djur och vår odling, men vi sitter också på många viktiga verktyg som bidrar till ett bättre klimat.

Arla vill leda klimatarbetet

Arla vill, som största mejeriaktör i Sverige, leda branschens omställning mot en mejeriproduktion med ännu lägre klimatpåverkan. Målet är högt uppsatt: att producera mjölk med netto noll klimatavtryck tidigare än 2045. Det betyder att den mängd koldioxid som växterna, genom fotosyntesen, fångar upp och lagrar ska vara lika stor som utsläppen av växthusgaser.

– Vi har kvantifierat vår klimatpåverkan och har också satt ambitiösa mål för att minska den, i hela kedjan från ko till konsument. Men det räcker inte. Vi måste också öka kolinlagringen och den biologiska mångfalden, den positiva påverkan som mjölkproduktionen har, säger Ann Freudenthal, kommunikationsansvarig för Arla hållbarhet.

EXTERN LÄNK: Hur ser framtidens mejeri ut? Kika in
här!

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln