Därför lägger vi krokben för oss själva på börsen

Uppdaterad 2023-01-24 | Publicerad 2022-12-13

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Våra instinkter och nedärvda beteenden lägger ofta krokben för oss när vi ska investera på börsen.

– Det är lätt att följa det som känns rätt – men det kan bli dyrt. Därför är det viktigt att ha en strategi och hålla sig till den, säger Ludvig Rosenstam Åhman, investeringsspecialist på Danske Bank.

Ludvig Rosenstam Åhman, investeringsspecialist på Danske Bank.

2022 har varit ett minst sagt skakigt börsår. Kraftiga nedgångar, som dock till viss del återhämtats under hösten. Krig, inflation och stigande räntor är några orsaker till detta händelserika år på börsen, och inför 2023 ser det ut som om svenska sparare får förbereda sig på ett liknande scenario.

Många sparare har under året sett sina investeringar minska i värde – och då är det svårt att vara rationell och logisk. I stället är det våra instinkter som försöker ta över förarsätet.

I forskningsvärlden kallar man dessa beteenden för kognitiv bias, vilket är en term för sådant som påverkar hur vi tänker och agerar.

Vi vill agera när vi förlorar pengar. Det är ett beteende som fungerar i många andra sammanhang, har man ett problem försöker man lösa det.

Leder oss fel

En sådan bias är att vi blir mer aktiva vid en börsnedgång.

– Vi vill agera när vi förlorar pengar. Det är ett beteende som fungerar i många andra sammanhang, har man ett problem försöker man lösa det. Men på börsen är det ofta bättre att vara passiv och inte agera när känslorna är starka, för den problemlösningen leder ofta till sämre avkastning, säger Ludvig Rosenstam Åhman.

Ett annat område som påverkar oss på börsen är ”ånger bias” – det vill säga att vi i största möjliga mån försöker undvika känslan av att ångra oss.

– Innan ett köp kan man vara orolig för att börsen ska gå ner direkt efter köpet. Det kanske gör att man väljer att stå utanför aktiemarknaden. Och om man köper och  börsen går ner kan det leda till att man säljer en förlustaktie för att inte känna mer ånger.

Gå mot flocken?

Flockbeteendet är också en stark drivkraft. Att göra samma sak som flocken har under lång tid varit något som skyddat oss och gett oss större chans att överleva.

På börsen fungerar det sämre. När det verkar som att alla säljer är det svårt att stå emot och inte sälja i panik.

– Börsen har gång på gång visat att inaktivitet lönar sig. Särskilt i nedgångar, för det är ett enkelt misstag att du säljer dina innehav och sedan missar uppgången när den väl kommer, säger Ludvig Rosenstam Åhman.

Råden som hjälper

Vad kan man då göra för att komma över dessa högst mänskliga beteenden, som krockar med bilden vi har av oss själva som en rationell och logisk investerare?

Det finns ett par rekommendationer som bankrådgivare nästan alltid ger: tänk långsiktigt, sprid riskerna, och månadsspara. Det är inte bara sunda investeringsråd – det är också ett sätt att hantera vår kognitiva bias, som alltså kan få oss att fatta felaktiga beslut.

– Att sprida riskerna, med exempelvis internationella breda fonder, gör att fallet inte blir så stort när börsen går ned. Ett långsiktigt perspektiv gör att du kan stå emot impulser att sälja. Och slutligen, ett månadssparande i aktier eller fonder hjälper oss med vår vilja att köpa billigt, samtidigt som vi står emot vår tendens att bara köpa när det är dyrt.

Denna publikation har tagits fram som marknadsföringsmaterial och utgör inte investeringsrådgivning.

Var uppmärksam på att historisk avkastning och prognoser om framtida utveckling inte är en indikation på framtida avkastning, vilken kan bli negativ. Se till att konsultera dina specialistrådgivare vad avser legala, skattemässiga, finansiella och andra frågor för att bedöma om en investering är lämpliga eller passande för dig.

Läs mer:

Publisert:

Följ ämnen i artikeln

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktörer: Stefan Sköld, Alex Rodriguez, Annika Panas
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Jobba på Aftonbladet: Klicka här

OM AFTONBLADET