Kvinnofällan: Kan stängas ute från bostadsmarknaden

Uppdaterad 2022-03-21 | Publicerad 2022-03-11

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

På grund av lägre löner riskerar kvinnor att stängas ute från bostadsmarknaden.

– Det är bekymmersamt – fler kvinnor borde fundera över hur man ska skapa förutsättningar för att ha råd med en egen bostad, säger Jennie Sandén på Danske Bank.

Boendet är en viktig del av våra liv och vår ekonomi. I genomsnitt lägger vi ungefär en tredjedel av vår inkomst på bostaden.

– Boendet är därför en viktig pusselbit om man vill uppnå en jämställd ekonomi i samhället, säger Jennie Sandén, familjeekonom på Danske bank.

Kontantinsatsen längre bort

En central komponent i det är hur man delar kostnaderna rättvist för boendet när man är i ett förhållande. Men minst lika viktigt är möjligheten att ta sig in på bostadsmarknaden – en utmaning som uppstår om man exempelvis separerar.

Jennie Sandén, familjeekonom.

Kvinnor har generellt lägre lön än män. Efter flera år med stigande bostadspriser innebär det att det tar längre tid för kvinnor att spara ihop till en kontantinsats. Hyresvärdarnas inkomstkrav kan också påverka kvinnors chanser att få en lägenhet.

– Även om män och kvinnor sparar ungefär lika stor del av sina löner, tar det längre tid för kvinnor att spara ihop samma summa, eftersom kvinnors löner generellt sett är lägre, säger Jennie Sandén.

Många har inte råd att separera

I en undersökning, som Ipsos genomfört på uppdrag av Danske Bank under 2021, uppger var fjärde kvinna att de inte skulle ha råd att separera från sin partner. Det är en ökning med 5 procentenheter i jämförelse med 2018 då banken genomförde samma undersökning. Men även bland männen ses en ökande trend. I undersökningen 2018 uppgav 10 procent av männen att de inte ansåg sig ha råd att separera medan det 2021 var 16 procent.

– Det finns några faktorer kvinnor bör uppmärksamma. Ta reda på hur din ekonomi påverkas i det fall du vill arbeta deltid i stället för heltid och om du har barn, se till att dela på vab och föräldraledighet. Det är viktiga delar som bidrar till att du kan ha bättre ekonomiska förutsättningar i det fall du vilja lämna en relation, säger Jennie Sandén.

Förtur till hyresrätter och nya bostadsrätter

I genomsnitt flyttar svensken tio gånger i livet – en förändrad boendesituation är alltså något man bör räkna med. Att spara ihop till en handpenning kan dock kännas hopplöst om man börjar från noll, då det ofta rör sig om flera hundra tusen.

En rekommendation är att läsa på om bosparande och se om det kan passa. Här har Danske Bank ett samarbete med HSB Bospar. Genom att spara där kan man få förtur till HSBs hyresrätter och nya bostadsrätter – samtidigt som man sparar ihop till en kontantinsats.

Dina pengar på HSB Bosparkonto och HSB Fasträntekonto skyddas enligt den danska insättningsgarantin som kallas Garantifonden. Den ger skydd för ett belopp motsvarande högst 100 000 euro per insättare. Du har äganderätt till fondandelar i HSB Depå/HSB ISK. Fondandelarna hålls därför åtskilda från bankens egna värdepapper och därmed har du rätt att få ut dem vid bankens eventuella konkurs. Skulle det mot förmodan vara så att en kunds värdepapper har blandats med bankens egna, träder det danska investerarskyddet in, där kunden kan få ersättning med upp till 20 000 euro. Utbetalning av ersättning görs av Riksgäldskontoret. För mer information om Garantifonden, besök danskebank.se och garantifonden.dk.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktörer: Mikael Hedmark, Jennifer Snårbacka och Fred Balke
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Jobba på Aftonbladet: Klicka här

OM AFTONBLADET