Annons

Så känner du igen din huvudvärk

Ont i hela huvudet eller bara på ena sidan?

Det finns flera olika typer av huvudvärk. Osäker på vilken du lider av?

Här reder vi ut fem olika typer av huvudvärk.

Att ha ont i huvudet kan få livet att kännas surt. Men du är inte ensam. Siffror från Vårdguiden 1177 visar att över två miljoner svenskar har så kallad spänningshuvudvärk någon gång i veckan. I åldersgruppen 20–30 år drabbas 90 procent av alla kvinnor och 75 procent av alla män då och då av huvudvärk.¹

Som tur är det finns det möjlighet att både förebygga och behandla symtomen men det är lättare att göra när du vet vilken typ av huvudvärk du drabbats av.

Här listar vi fem olika typer av huvudvärk.

1. Spänningshuvudvärk

Spänningshuvudvärk är den vanligaste typen av huvudvärk. Orsaken är oftast muskelstramning i nacke och skalp som utlöses av fysiska eller miljömässiga faktorer. Exempelvis spända muskler, stress, dålig hållning, oro, förkylning, synfel och problem med tänder kan ligga bakom spänningshuvudvärken. Symptomen kännetecknas ofta  av en känsla av tryck på båda sidorna av huvudet. Oftast känner du bara av spänningshuvudvärken under en kortare tid men det händer att den stannar längre. Spänningshuvudvärken må vara irriterande men du klarar oftast av vardagliga sysslor utan några större problem. Denna typ av huvudvärk kallas numera även för huvudvärk av spänningstyp eftersom den inte alltid beror på spända muskler.

2. Migränsmärta

Migrän kännetecknas av smärta som förekommer på ena sidan av huvudet och som känns pulserande, måttlig eller hård och svårt sprängande. Migränsmärta kan medföra att du blir känslig mot ljud och ljus och att du kan känna dig illamående vilket kan leda till att du kräks. Migränsmärta kan hålla i sig i några timmar eller i värsta fall ett par dagar om den inte behandlas. Migrän är vanligare hos kvinnor och kan i vissa fall vara kopplad till hormonsvägningar och menstruationscykeln.

3. Huvudvärk vid ansträngning

Du kan faktiskt få ont i huvudet av att göra tunga lyft. Denna typ av huvudvärk släpper vanligtvis efter några timmar och är oftast ofarlig. Plötslig och intensiv huvudvärk som uppstår vid fysisk ansträngning bör dock alltid kollas upp hos läkare.

4. Bihåleinflammation

Huvudvärk i pannan och smärta i kinden eller nacken i kombination med tjock gröngul snuva kan vara en indikation på att du drabbats av bihåleinflammation.

5. Klusterhuvudvärk

Att drabbas av klusterhuvudvärk är ovanligt men det är definitivt den mest intensiva av alla typer av huvudvärk. Som drabbad känner du plågsam smärta i ena sidan av huvudet, runt och bakom ögat. Smärtan kan komma som från ingenstans och går ofta över efter en kvart men vill det sig illa kan den hålla i upp till tre timmar. Vid klusterhuvudvärk kan ena ögat svullna och du kan bli täppt eller få en rinnande näsa. Klusterhuvudvärk kommer ofta som attacker flera gånger om dagen. Vad denna typ av huvudvärk beror på är inte klarlagt men det verkar som att tobak och alkohol kan trigga igång klusterhuvudvärken. Denna typ av huvudvärk är oftast helt ofarligt men i sällsynta fall kan den bero på en allvarlig sjukdom. Vid misstanke om att något inte står rätt till bör du uppsöka läkare.

Paracetamol mot värk

Lindra din huvudvärk? Alvedon är Sveriges mest köpta varumärke för tillfällig värk och feber² och Sveriges mest använda värktablett för förkylning och influensasymptom.³ Alvedon kan används till exempel vid huvudvärk men också vid feber vid förkylning, tandvärk, menstruationssmärtor och muskel- och ledvärk. Alvedon innehåller den verksamma substansen paracetamol.

¹https://lakemedelsboken.se/kapitel/neurologi/huvudvark.html.

²Nielsen Scantrack, Dagligvaruhandeln, Servicehandeln & Apotek, antal sålda artiklar, Alvedon inom Värk & Feber. MAT. v.20 2019

³Publicis Media Brand & Ad Tracker 2018

Alvedon är smärtlindrande och febernedsättande läkemedel med paracetamol. Högre doser än de rekommenderade medför risk för mycket allvarlig leverskada. Använd inte Alvedon till barn under 12 år i mer än 2 dygn om inte läkare förskrivit annat. Läs bipacksedeln noga. GlaxoSmithKline Consumer Healthcare AB, tel. 020-10 05 79. CHSE/CHALV/0015/19. JUNI 2019. Varumärken ägs av eller licensieras till GSK-koncernen. ©2019 GSK-koncernen eller dess licensgivare.

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln