Så kommer du igång med ditt sparande

Tycker du att det är svårt att komma igång med sparandet? Här ger Danske Banks familjeekonom Jennie Sandén några enkla tips för dig som behöver en kickstart.

Uppdaterad 2021-11-23 | Publicerad 2021-11-18

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

De flesta vet om att de borde spara pengar till en buffert eller pensionen. Trots det är det många som drar sig för att komma igång. Kanske för att det känns som ett allt för stort projekt – vilket det inte alls behöver vara.

–Kom ihåg att det viktigaste inte är exakt hur mycket du sparar, utan att du kommer igång. Sätt undan så mycket som du klarar. Handlar det om någon hundralapp i månaden så är det okej. Det är bra att du kommer i gång tidigt i livet med ett sparande, för då skapar du en god vana och när ekonomin tillåter kan du spara lite mer, säger Jennie Sandén.

Här är tre andra saker som är bra att tänka på:

1: Gör en budget – och spara direkt

Sätt undan pengarna du vill spara direkt när du får in dem på kontot.

– Mot slutet av månaden ekar kontot ofta tomt. Sätt upp en stående överföring i början av varje månad så slipper du tänka på det. Då hamnar du inte i fällan att spara det som blir över varje månad. Risken är nämligen att det under många månader inte blir något över.

En budget är ett effektivt verktyg för att ta kontroll över ekonomin. Först samlar du uppgifter om dina tidigare utgifter. Utifrån det kan du se om det finns saker du kan skära ner på. Och framåt kan du stämma av om du håller dig till din nya plan.

2: Hur mycket ska du spara?

– Det sägs ofta att man bör spara 10 procent av sin lön varje månad. Jag tycker i stället att man ska utgå från sin egen situation och ekonomi. Annars är det lätt att det känns alldeles för svårt att komma i gång.

Ett bra sätt att börja är att sätta som mål att spara ihop till en buffert på ett par månadslöner – så att man klarar sig om något skulle hända. Sedan kan man utöka sitt sparande och komma i gång med ett långsiktigt sparande samt ett sparande till pensionen. Vad det innebär i procent av lönen varje månad är helt individuellt, så utgå från din egen situation.

3: Spara regelbundet, gärna månadsvis

Har du väl bufferten på plats kan du börja spara långsiktigt. Då är oftast börsen ett bra alternativ för att få en värdeökning över tid.

– Det kan vara bra att välja fonder, investera globalt och sprid ut köpen så behöver du inte fundera över om det är bra eller dålig tajming att gå in på börsen. Att månadsspara på börsen gör att du investerar ibland när det är lite dyrare och ibland när det är lite billigare –vilket lönar sig i längden. Och kom ihåg att ett långsiktigt sparande inte bör stå på ett sparkonto. Då är risken stor att pengarna faktiskt förlorar i värde.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktörer: Johan Edgar
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Jobba på Aftonbladet: Klicka här

OM AFTONBLADET