Så får du pengarna att växa – till ditt barn

Många tror att det är krångligt att spara till sitt barn eller barnbarn. Men så behöver det inte vara. Här berättar Danske Banks familjeekonom Jennie Sandén vad du behöver tänka på.

Uppdaterad 2021-12-13 | Publicerad 2021-12-10

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Hur sparar man till ett barn egentligen? Vill man skapa bra förutsättningar för pengarna att växa finns det några saker att tänka på.

– Eftersom det oftast dröjer länge innan barnet får tillgång till det sparande kapitalet bör man investera pengarna. Om man bara har dem på ett sparkonto under lång tid riskerar pengarna faktiskt att minska i värde, säger Jennie Sandén, familjeekonom på Danske Bank.

Här svarar hon på tre vanliga frågor, för dig som vill komma igång.

I vems namn ska sparandet stå?

Det första valet du ställs inför är vems namn sparandet ska stå i: i ditt eller i barnets?

– Sparar du i ditt eget namn har du bättre kontroll och kan bestämma när barnet får tillgång till pengarna, säger Jennie Sandén.

Sparar du istället i barnets namn blir det bland annat enklare att separera det egna sparande från barnets. Barn har även ett undantag från deklaration om det understiger ett visst belopp – sparar du i ditt namn kommer det skattemässigt på dig.

Men det innebär också att barnet får full tillgång till pengarna vid 18 års ålder.

– Alla föräldrar hoppas givetvis att deras barn ska vara mogna nog att hantera en större summa pengar när de blir myndiga. Men efter 18-årsdagen har barnet möjlighet att själv bestämma vad pengarna ska gå till.

Vilken sparform?

I de fall du väljer att investera pengarna är de två vanligaste sparformerna investeringssparkonto eller en kapitalförsäkring.

– Läs på för att avgöra vad som passar er situation bäst. Har du svårt att avgöra det kan du vända dig till banken för råd.

Hur mycket ska jag spara?

Ett framtida bostadsköp eller körkort är två vanliga anledningar till att man börjar spara till sitt barn. Sparar du till ett körkort kan det räcka med ett par hundralappar varje månad. Om målet är en kontantinsats kommer det krävas mycket mer.

– Men kom ihåg att det viktiga inte är exakt hur mycket du sparar, utan att du kommer igång i tid. Då hinner pengarna växa till den dag de ska användas, oavsett vad de ska användas till, säger Jennie Sandén.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktörer: Stefan Sköld, Alex Rodriguez, Annika Panas
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Jobba på Aftonbladet: Klicka här

OM AFTONBLADET