Annons

Experten om skogen och klimatet

Skogen kommer att spela en allt viktigare roll i framtiden om vi ska kunna tackla klimathotet. 

Skogen ”äter” nämligen koldioxid när den växer. 

Men än viktigare är de skogsbaserade produkterna och nya spännande innovationer från skogen som kan få oss mindre beroende av fossilbaserade material och ämnen.

70 procent av Sveriges yta består av skog. En svindlande tanke som blir än mer svindlande när man förstår hur viktig den är.

Linda Eriksson är skogsdirektör på branschorganisationen Skogsindustrierna. Här svarar hon på tre vanliga frågor om skogens koppling till klimatet.

Hur kan skogen bidra till ett bättre klimat?

Skogen är jätteviktig för klimatet – på tre sätt, förklarar Linda Eriksson.

Skogen binder kol när den växer, skogsprodukter minskar utsläppen genom att ersätta växthusgasintensiva material och fossil energi och trä i långlivade produkter som exempelvis trähus lagrar koldioxid under lång tid.

Förenklat skulle man kunna säga att när skogen växer bidrar den till att ta hand om en del av den skadliga koldioxiden i atmosfären. En förutsättning för detta är dock att skogen hela tiden vårdas och återplanteras.

I dag planteras minst två nya träd för varje träd som slutavverkas. Totalt växer den svenska skogen med 120 miljoner kubikmeter varje år. Netto försvinner ungefär 50 miljoner ton koldioxid i atmosfären tack vare skogsbruket. Det gör att motsvarande nästan hela Sveriges utsläpp från förbränning av fossila energikällor försvinner – eller ”äts upp” av skogen.

– Välskötta skogar växer bra och binder mycket koldioxid, säger Linda Eriksson.

Den stora klimatnyttan skapar vi när vi gör förnybara produkter som trä till byggnader och möbler samt papper till böcker och förpackningar som ersätter fossila produkter. Resterna från tillverkningen tas också tillvara och blir till förnybar energi som ersätter olja. Forskarna arbetar med att utveckla nya klimatsmarta produkter, en utveckling som går snabbt framåt.

Vad handlar det om för spännande utveckling och innovationer?

Allt från kläder och smink till bränsle och batterier kommer kunna göras av skogen i framtiden.

En av de mest spännande utvecklingarna, enligt Linda Eriksson, är industriellt träbyggande.

– Det handlar om att bygga hus med trästommar industriellt. Man gör hela lägenhetsblock, sedan sätter man det i princip bara på plats där det ska vara. Det ger en snabbare process ute med mindre påverkan på trafik och boende i området.

Om byggandet av höga trähus tar fart är de miljömässiga fördelarna många, eftersom trä både är förnybart och klimatsmart.

– Miljonprogram till exempel behöver renoveras och med tanke på bostadsbristen skulle man kunna sätta på två våningar i trä ovanpå de befintliga huset. Trä är lätt, två våningar i betong däremot skulle blir för tungt.

EXTERN LÄNK:

Vilken tycker du är häftigast? Läs om fler klimatsmarta innovationer från skogen här!

Skogen är en del i bioekonomin, vad innebär det?

Bioekonomi har blivit ett riktigt inneord. I ett bioekonomiskt samhälle använder vi förnybara råvaror från skogen, jorden och havet i stället för fossila bränslen och material. På så sätt minskar vi vår klimatpåverkan och optimerar ekosystemtjänsternas värde och bidrag till ekonomin.

– Enkelt uttryckt är det ett klokt sätt att leva utan att förbruka jordens ändliga resurser. I bioekonomin är skogen en av de viktigaste råvarorna för svensk del. Men man ska se det här som en del i en större helhet. Vi måste ställa om hela samhället om vi ska lyckas nå klimatmålen, säger Linda Eriksson.

EXTERN LÄNK:

  Läs mer om hur skogen kan bidra till ett bättre klimat här

FAKTA: Växthusgaser

De gaser som bidrar till växthuseffekten och den globala uppvärmningen kallas växthusgaser och består av både naturliga och konstgjorda gaser.

Ökningen av växthusgaser i atmosfären beror bland annat beror på vårt användande av fossila bränslen.

Koldioxid är en växthusgas och bildas bland annat vid förbränning av kol. 

FAKTA:

Totalt växer den svenska skogen med 120 miljoner kubikmeter varje år. Det innebär att den binder drygt 165 miljoner ton koldioxid. Nettominskningen blir då motsvarande cirka 50 miljoner ton koldioxid i atmosfären tack vare skogen. Det motsvarar nästan Sveriges hela utsläpp från förbränning av fossila energikällor.

Källa: Naturvårdsverket/SLU

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln