Annons

Så behandlar du vanliga vinterskador

Vurpat i skidbacken? Eller halkat på skridskoturen?

Även om din skada inte är allvarlig, kan det vara skönt att slippa smärtan.

Här är några enkla knep för att behandla dina småskador.

Vinter och snö innebär härlig skidåkning, många turer i pulkabacken med barnen och skridskoturer. Men vinteraktiviteter kan också innebära att vi drar på oss mindre skador som påverkar vår vardag. Nedan följer några av de vanligaste åkommorna – och vad du kan göra åt dem.

Stukning

Det är lätt hänt att trampa snett och stuka foten när det är mycket snö.  En stukning beror på att du sträcker, vrider eller skadar ett ligament. En stukad fot kan göra väldigt ont och har du otur kan det dröja ett par veckor innan smärtan går över och foten är helt återställd. Om du har stukat foten är det viktigt att du inte belastar den i onödan. Att linda skadan med en kompress så fort som möjligt är en god idé. Genom att stryka antiinflammatorisk gel på skadan lindrar du smärta och svullnad.

EXTERN LÄNK:

Hitta rätt behandling för dig här

Blåmärken

Oavsett hur säker eller osäker du är i backen är det lätt hänt att komma hem med ett och annat blåmärke på kroppen.

Blåmärken är ofarliga och beror på att ett blodkärl går sönder och att blod läcker ut i vävnaden kring skadan. Färgen är oftast röd eller blå i början för att sedan bli gul innan blåmärket försvinner helt. Gör ditt blåmärke ont kan du lindra smärtan genom att massera området så att blodcirkulationen förbättras. Du kan också lägga is på blåmärket eller stryka på antiinflammatorisk gel över det.

Sträckning

En sträckning är vanligt förekommande bland idrottare och  innebär att muskelfibrerna sträcks eller skadas. Men sträckningar kan även uppstå efter att du skottat snö eller dragit en pulka uppför backen ett flertal gånger. Sträckningen sker oftast i övergången mellan muskeln och senan. Den kan uppstå i flera olika delar av kroppen och kännetecknas av en huggande smärta som successivt övergår i ömhet. Kom ihåg att det är viktigt att vila de närmaste veckorna om du råkat ut för en sträckning. Antiinflammatoriska läkemedel kan hjälpa till att lindra smärtan.

EXTERN LÄNK:

Läs mer om hur du kan behandla olika typer av smärta här

Värk i knäna

Skador som sträckningar, vrickningar, skadade ligament och broskskador kan medföra att vi får ont i knäna. Plötslig smärta i knä kan uppstå för att vi skadat knät eller för att vi överansträngt oss. Det är inte ovanligt att idrottare och löpare drabbas av knäskador. Om du har ont i knät bör du låta det vila ett tag. Du kan också göra särskilda stretchövningar och ta antiinflammatoriska läkemedel för att behandla knäet.

Ryggsmärtor

Böjt dig ner på ett onaturligt sätt i skidbacken eller dragit för många pulkor? Ryggsmärtor kan uppstå när vi ägnar oss åt aktiviteter vi inte är så vana vid. Antiinflammatorisk gel kan hjälpa till att lindra smärtan och dämpa inflammationen. Om du har svårt att klara av ryggsmärtan eller om den suttit i länge bör du gå till en läkare.

Få tillbaka din rörelse snabbare med Voltaren

Fysisk aktivitet kan visserligen orsaka lättare skador och smärta – men faktum är att träning är något av det bästa du kan göra för att förebygga exempelvis ryggvärk. När vi rör på oss blir  vi mindre stela, håller musklerna starka och gynnar läkningsprocessen. Se till att hitta den träningsform som passar dig och din fysiska form, rör på dig regelbundet och lyssna på kroppens signaler.

Orsakerna till muskel- eller ledvärk kan vara en inflammation. Voltaren behandlar akut inflammation och lindrar några vanliga symptom på inflammation: smärta, svullnad och värme.

Voltaren är tillgänglig i orala format – tabletter och kapslar – liksom i gel-format.

Precis som tabletter är Voltaren gel verksam medicin och underlättar för den aktiva substansen att tränga igenom huden. Voltaren gel med trippeleffekt lindrar smärtan, behandlar inflammationen och minskar svullnaden.

EXTERN LÄNK:

Allt om Voltaren-produkterna hittar du här

Voltaren

Voltaren 23,2mg/g Gel (diklofenak), receptfritt antiinflammatoriskt läkemedel. För behandling av lokal lätt till måttlig smärta vid muskel-  och ledskador som tex. sportskador. Från 14 år. Ej för gravida kvinnor under tre sista graviditetsmånaderna. Behandling max 14 dagar annat än på läkarens inrådan. Läkare kontaktas om Voltaren gel ej gett smärtlindring efter 7 dagar, eller om symtomen förvärras.

Läs bipacksedeln noggrant. GlaxoSmithKline Consumer Healthcare A/S, se.gsk.com.

Trade marks are owned by or licensed to the GSK group of companies. www.voltaren.se

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln