Nej, det finns ingen ursäkt för sexköpare

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2016-06-03

Ministern: Det är inte ett misstag, någon annans fel eller att göra en utsatt kvinna en tjänst

Jämställdhetsminister Åsa Regnér kommenterar uppgifterna i Aftonbladet att var tionde man i Sverige köper sex.

DEBATT. Var tionde man i Sverige köper sex, skrev Aftonbladet i torsdags.

Att köpa sex av en annan människa i Sverige är en kriminell handling. Det är inte ett misstag, det är inte någon annans fel och det är inte att göra en utsatt kvinna en tjänst.

Sverige var det första land i världen som införde en sexköpslag. I januari 1999 blev det kriminellt att köpa sex men inte att sälja. Flera länder har följt efter, nu senast Frankrike. Befolkningsstudier visar att stödet för sexköpslagen är stabilt och högt och den samlade bedömning är att förbudet mot köp av sexuella tjänster har påverkat prostitutionens omfattning i Sverige. Vi får dock inte blunda för att vi fortfarande har problem.

Den som köper sex bidrar ofta till grov organiserad brottslighet, där kvinnor och barn utnyttjas som vilken sak, handelsvara som helst, med noll och ingen respekt för deras människovärde eller fria vilja. Vi pratar om nutidens slavhandel. En marknad som blir allt mer och hänsynslös.

Kvinnor och barn, utsatta, fattiga och desperata människor som har små eller inga möjligheter att göra sina egna val riskerar att utnyttjas och fara illa. Detta finns det män, för män är i stor majoritet, som tar sig rätten att utnyttja. Det finns ingenting ursäktande, urskuldande eller förlåtande att säga om detta.

När Sverige införde lagen mot sexköp var förhoppningen att den skulle få en avskräckande effekt på tänkbara sexköpare, samt kunna minska intresset från olika grupper eller enskilda i utlandet att etablera en mer omfattande organiserad prostitutionsverksamhet i Sverige. Detta har visat sig stämma. Sverige är inte en attraktiv marknad för människohandel.

Dock – de 200 män som polisen Simon Häggström och hans kollegor i Stockholms prostitutionsgrupp griper varje år lever alla med någon kontakt med omvärlden. De är alla söner, partners, har barn, grannar, vänner och arbetskamrater.

När vi nu får signaler om att polisen griper fler unga köpare så är det uppenbart att det kan behövas mer kunskap och information om den svenska sexköpslagen. Regeringen har därför gett Länsstyrelsen i uppdrag att rikta insatser just för denna målgrupp.

Under 2016 planererar Länsstyrelsen bland annat att genomföra ett upprop mot sexköp och sexhandeln i Sverige riktat mot unga i syfte att påverka attityder och verka förebyggande.

Regeringen har inrättat en ambassadörstjänst för arbetet mot människohandel. Det är en viktig politisk signal till världssamfundet att Sverige trappar upp sina insatser mot människohandel, mot exploatering av kvinnor och barn och av fattiga och desperata människor runt om i världen. Pågående krig och konflikter, och den migration som följer av det, har förvärrat situationen för många kvinnor och flickor som löper risk att utnyttjas och fara illa.

Sverige har en feministisk regering, vi arbetar hårt med frågan. Arbetet mot prostitution och trafficking är en självklar del av det svenska välfärdsbygget och den svenska modellen.

Åsa Regnér, jämställdhetsminister

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln