Monarkin en fantastisk del av vår demokrati

Replik från KDU om kungahuset i Sverige

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-04-24

Monarkins opolitiska roll är det viktigaste vi har, speciellt när Sverige i dag har en skadlig utrikespolitik, skriver Martin Hallander.

REPLIK. I måndags skrev ordföranden för Republikanska föreningen, Ulf Bergström, en debattartikel om monarkin i Sverige.

Varje gång företrädare för republikanska föreningen skriver debattartiklar är det lika tröttsamma argument. Denna gång anklagar han oprovocerat kungen för att strunta i vår demokrati. Sverige är enligt Bergström ett land där vi inte respekterar mänskliga rättigheter och är ingen fullvärdig demokrati.

Sverige är ett av de länder som tydligast står upp för mänskliga rättigheter och är nästan alltid bland de mest demokratiska länderna i demokratiindexet från ”The Economist”, senast på tredje plats.

Där är till och med samtliga länder på topp fem konstitutionella monarkier, av topp tio är sju stycken monarkier. Det är ingen slump. Men det visar framförallt att Sverige är en levande demokrati.

Att hävda att Sverige inte kan kritisera andra absoluta monarkier är dessutom att fara med osanning. Det vore lika konstigt att hävda att Frankrike och Tyskland inte kan kritisera Kina eller Ryssland bara för att de är republiker.

Jämförelsen mellan absoluta monarkier och konstitutionella monarkier är absurd.

Monarkins opolitiska roll är det viktigaste vi har, speciellt när Sverige i dag har en skadlig utrikespolitik. Den svenska vapenexporten till diktaturer och Margot Wallström orimliga attacker på Mellanösterns enda demokrati Israel är två exempel på detta.

Det är politiska beslut av regeringen och i förlängningen riksdagen som avgör och bär ansvar för detta. Dessa är valda i en demokratisk ordning. Menar Ulf Bergström annars att det är en eventuell president i Sverige som skulle sköta utrikespolitiken och inte regeringen? Det vore ett betydligt större omtag av den svenska parlamentarismen i så fall.

Tvärtom, vår monarki är en fantastisk institution att bevara. De politiska besluten om hur Sverige ska styras bestäms av våra folkvalda genom allmänna val. Men vår statschef representerar någonting annat.

Det ligger utanför politiken och har en roll att representera Sverige, hela Sverige med vår kultur och historia. Någonting som kan ena oss över politiska gränser.

Dessutom är bevarandet av monarkin ett resultat av demokratiskt fattade politiska beslut under 1900-talet. Varje år hittills när riksdagen röstat om motioner om att avskaffa monarkin så har en stor majoritet av våra folkvalda röstat nej. Monarkin är en del av det demokratiska Sverige.

Monarkin är bland de finaste institutioner Sverige har. Arvsmonarkin är dels kopplingen till vår historia men också en garant för att monarkin förblir opolitisk. Det är värt att bevara så att vi slipper politiserade statschefer som finns runt om i världen.

Monarkin är en del av vår historia, en del av vår nutid men också en självklar del av vår framtid.


Martin Hallander, förbundsordförande KDU Sverige


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en slutreplik. Läs hela debatten här