Liv går till spillo på grund av vårdvägran

Replik från Barnmorskeförbundet och Svensk förening för Obstetrik och Gynekologi om samvetsfrihet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2019-08-02 | Publicerad 2019-07-24

Att vårdvägran inte skulle utgöra något som helst problem i övriga Europa stämmer inte. I till exempel Italien har man haft flera dödsfall just på grund av denna vårdvägran – liv som hade kunnat räddas har helt enkelt gått till spillo, skriver debattörerna.

REPLIK. Vi vänder oss mot flera av de argument för så kallad samvetsfrihet eller vårdvägran som Ruth Nordström och Rebecca Ahlstrand för fram i sin debattartikel.

Att vårdvägran inte skulle utgöra något som helst problem i övriga Europa stämmer inte. I till exempel Italien har man haft flera dödsfall just på grund av denna vårdvägran – liv som hade kunnat räddas har helt enkelt gått till spillo.

I Europa vet vi att kvinnor i i vissa länder har mycket svårt att få vård vid abort på grund av att det helt enkelt inte finns någon gynekolog att tillgå som utför aborter.

Att bli barnmorska eller gynekolog är ingen mänsklig rättighet. Var tredje kvinna gör en abort under sitt fertila liv.

Abort är dessutom enligt all vetenskap en behandling som räddar liv och skall ses som en del av sjukvård i enligt med vetenskap och beprövad erfarenhet. Ingen i vården tror att barnmorskor väljer bort att arbeta på en förlossning på grund av aborter.

Vårdens problem med rekrytering är på andra plan och har att göra med organisation och löner. Frågan om vårdvägran hör inte hemma i denna debatt och riskerar att ta bort fokus från de verkliga problemen.

Mia Ahlberg, ordförande Barnmorskeförbundet
Eva Uustal, ordförande Svensk förening för Obstetrik och Gynekologi


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här