Lär er av Trump för att kunna stoppa Erdogan

Debattören: EU, frys utbetalningarna till Turkiet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2020-03-20 | Publicerad 2020-03-17

För att vinna förhandlingen med Turkiet måste EU agera tydligt och resolut. Alla utbetalningar till Turkiet måste frysas och riktade sanktioner införas. Om trycket mot gränsen ändå inte upphör bör vi som yttersta åtgärd vara beredda att införa ett tillfälligt handelsstopp, skriver Charlie Weimers, Europaparlamentariker (SD).

DEBATT. Varje kultur har sitt eget sätt att hantera meningsskiljaktigheter. Vilka argument och verktyg som anses legitima i en förhandling varierar. Personer sprungna ur den västerländska kulturen kommer förhandla på ett annat sätt än någon med rötterna i en centralasiatisk klankultur.

Därför är interkulturella förhandlingar svåra. Den som lärt sig förhandla i Stockholm eller Bryssel kan uppleva svårigheter att köpslå med någon som ser hot och våld som normala förhandlingsverktyg.

Turkiet försöker nu tilltvinga sig politiska och ekonomiska fördelar genom att öppna gränsen. President Erdogan är en råbarkad buse som varken förstår diplomatisk finess eller internationell rätt.

Men han är inte dum. Erdogan är en tuff förhandlare som tagit sig från att vara brödförsäljare i en nordostlig provinsstad till presidentposten.

Han aktar styrka, makt och tydliga konsekvenser. För honom är migranterna ett förhandlingsverktyg bland andra.

Den moderata europaparlamentarikern, Tomas Tobé, och socialdemokratiska EU-kommissionären, Ylva Johansson, har intet förstått.

Deras erfarenheter av internationella förhandlingar är från fina salonger och de tycks tro att vi skall spela schack trots att vi bestämt möte i en boxningshall. Tobé och Johansson har nog aldrig varit i en förhandling där våldskapital faktiskt har betydelse.

Det är därför Tobé kan förespråka att vi skall fortsätta samarbetet med Turkiet och bemöta deras hybridkrigföring med en ”markering”.

Detta är anledningen till att Johansson kan anlägga ett legalistiskt
perspektiv och kräva att Grekland skall upphäva sitt asylstopp och avhända sig sitt främsta förhandlingsverktyg.

Putin och Trump förstår att hantera Erdogan. Vill vi nå framgång måste vi lära oss spela samma spel.

När Turkiet i november 2015 sköt ned ett ryskt bombplan som kränkte deras gräns svarade Kreml med en importbojkott av frukt och grönsaker, ett förbud mot försäljning av charterresor samt inskränkningar riktade mot turkiska byggföretag.

Åtgärderna beräknades kosta Turkiet 10 miljarder dollar. Knappt sex månader senare tvingades Erdogan ”beklaga” nerskjutningen och därefter
förbättrades de bilaterala förbindelserna snabbt.

I oktober 2016 arresterades den amerikanska pastorn Andrew Brunson under förevändningen att han hjälpt PKK och Gülenrörelsen. USA krävde att han skulle friges. Erdogan svarade att domstolarnas oberoende förhindrade honom från att ingripa trots att alla Turkietkännare insåg att frågan var politisk.

För att få pastorn fri ökade Trump successivt pressen på Ankara.
Repressalier infördes mot Turkiets justitie- och inrikesminister. Därefter introducerades sanktioner och strafftullar vilket fick till följd att handeln, liran och ekonomin störtdök.

När USA hotade att skärpa sanktionerna ytterligare var Erdogan tvungen att vika ner sig. Pastorn dömdes men frigav omedelbart ”då häktestiden avräknats”. Och Trump kunde normalisera relationen.

För att vinna förhandlingen med Turkiet måste EU agera tydligt och resolut. Alla utbetalningar till Turkiet måste frysas och riktade sanktioner införas. Även icke-konventionella motåtgärder som förbud mot paketresor och flygförbud för Turkish Airlines måste förberedas.

Om trycket mot gränsen ändå inte upphör bör vi som yttersta åtgärd vara beredda att införa ett tillfälligt handelsstopp.

Så länge krisen pågår bör vi ge Grekland nödvändigt ekonomiskt och materiellt stöd för att hålla gränsen och politiskt stöd för moratoriet på asylansökningar.

EU:s agerande i denna kris kommer påverka om andra – exempelvis Putin – använder liknande metoder i framtiden. Varken på skolgården eller i geopolitiken skall man bjuda mobbare på saft och bulle.

Charlie Weimers, Europaparlamentariker (SD)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs hela debatten här