Världen brinner – men inte i valkompasserna

Pierre Schori: Ingen tar upp hoten som handlar om vår existens

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2018-08-21

Frågor kring klimatförändringarna saknas i de två vanligaste valkompasserna, skriver Pierre Schori.

DEBATT. På väg in i valrörelsen anses vi som väljare ha behov av valkompasser för att veta hur vi ska rösta.

De två vanligaste är den av TT framtagna Valkompassen och Aftonbladets motsvarighet, som har tagits fram i samarbete med Göteborgs universitet.

Miljöfrågan och flygskatten finns med i båda, liksom Nato och EU, och Aftonbladets inkluderar vapenexport till diktaturer. Men därutöver handlar de trettiotal frågorna enbart om inrikespolitik.

Ingen tar upp de existentiella hoten från klimatförändringarna och den nya kärnvapenkapprustningen.

Detta trots att världen drabbas av extrem torka och megabränder från Kebnekaises och Kilimanjaros smältande toppar till Arktis och Amazonas, Grekland och Gaza. New York Times noterade den 10 augusti att 2018 blir det hittills varmaste året i historien. De varmaste föregående åren var de tre senaste!

Samtidigt varnar säkerhetspolitiska forskare, nedrustningsförhandlare och fredsgrupper för att risken för kärnvapenkrig nu är större än under kalla kriget.

Den förre svenske utrikesministern Hans Blix sammanfattade de akuta globala hoten på fredsforsknings-institutet Sipris årsmöte i maj i år:

”Kärnvapenarsenalerna räcker till för att göra slut på den mänskliga civilisationen genom ett snabbt självmord, samtidigt som vi har tillfört risken av ett långsamt självmord genom den globala uppvärmningen”.

Talet som hölls inför kungaparet och andra prominenser fick ingen som helst uppmärksamhet i något av alla de medier som översköljer oss dagligen. Uppenbarligen har, med ytterst få undantag, politikerna och ledarskribenterna inte tagit dessa ödesfrågor på allvar.

Bränderna och torkan i Sverige talar sitt tydliga språk, och sällan har en valaffisch haft en sådan tung relevans som Miljöpartiets ”NU – Klimatet kan inte vänta”.

Med byxorna nere står däremot i dag i all sin nakenhet partiledare Åkesson.  Sverigedemokraterna har, likt lögnaktige själsfränden i Vita huset, deklarerat att väderproblemens samband med klimatfrågan är ”den värsta populismen”.

Klimatförändringarna drabbar fattiga länder och människor hårdast och kräver också internationella insatser.

Den svenska regeringen anslog fyra miljarder kronor under 2015–2018 till FN:s gröna klimatfond vilket utgör det mest ambitiösa bidraget per capita av alla givarländer.

Men i valrörelsen och bland mediernas valkompasser har mänsklighetens ödesfrågor försvunnit.

Lyckligtvis för sakfrågorna, och oturligt, och sannolikt omedvetet för allianspartierna, kommer ändå dessa ödesfrågor att finnas där i valbåset den 9 september, genom den organiska sammanflätningen av Natofrågan och FN-konventionen om ett globalt kärnvapenförbud.

De borgerliga partierna har i händelse av valseger förbundit sig att snarast utarbeta en färdplan för medlemskap i kärnvapenalliansen, samtidigt som de har gett efter för Pentagons hot om outtalade konsekvenser om Sverige skriver under FN-konventionen.

Allt detta mot en stark nationell och internationell opinion.

Om dessa frågor vill allianspartierna för allt smör i Småland inte tala om. Natomedlemskap och eftergifterna till Pentagon ska smygas in.

Med andra ord:

Om du vill, att Sverige ska fortsätta sin framgångsrika militära alliansfria politik och kamp mot alla kärnvapen, så bör du inte rösta på de borgerliga partierna. Åkessons parti är också emot att underteckna FN-konventionen.

Rösta i stället med dina barns och barnbarns framtid i tankarna.


Pierre Schori, tidigare biträdande utrikesminister och FN-ambassadör


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen
Nato