C och L gör att S måste lämna januariavtalet

Martin Klepke: Mittenpartierna blockerar reformer för att minska dödsolyckor

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-03-07

Att godkänna januariavtalets försämringar och stillatigande låta mittenpartierna blockera alla förslag utanför januariavtalet leder till Socialdemokratins död. Det enda sätt att behålla väljare är att driva Socialdemokratisk politik, skriver Martin Klepke.

DEBATT. Sedan länge står det klart att januariavtalets reformer missgynnar arbetare.

Försämrat anställningsskydd, mer rutbidrag till de högst avlönade, mer marknadshyror, sänkt värnskatt och havererad arbetsförmedling slår hårt mot låginkomsttagare.

Socialdemokraternas främsta argument för att ändå godkänna alla dessa försämringar har varit att Sverigedemokraterna annars kunde komma till makten.

Och visst är det en vällovlig ambition. Den senaste tiden har vi tydligt sett vad SD-styre innebär. Utrensning av förvaltningschefer i SD-styrda kommuner, ökat tryck mot public service att förmedla de av SD ”godkända” åsikterna och löftet från SD:s ledning om att journalister som säger fel saker ska ställas inför rätta förebådar en skarpt antidemokratisk utveckling med SD vid makten.

Men när mittenpartierna struntar i ambitionen att värna demokratin måste Socialdemokraterna agera.

Uppgörelsen runt januariavtalet var att Socialdemokraterna skulle ges utrymme att driva sin egen politik i ämnen som inte regleras i avtalet.

För att få igenom dessa punkter i riksdagen måste dock Centern och Liberalerna godkänna åtminstone delar av den politik som socialdemokraterna vill driva utanför januariavtalet.

Och det är uppenbart att mittenpartierna inte har den minsta ambition att göra det.

En sådan fråga utanför januariavtalet är döden på jobbet. För några dagar sedan kom Arbetsmiljöverkets analys av de 82 dödsolyckor som skett under 2018 fram till halvårsskiftet 2019.

Analysen visar att nästan alla dödsolyckor kunde ha undvikits om det systematiska arbetsmiljöarbetet hade fungerat. Det är alltså inte någon brist på utrustning, inga felaktiga lagar eller otillräckliga rutiner som har gjort att 82 svenska arbetare har dött på sina arbetsplatser. Med ett systematiskt arbetsmiljöarbete, där ansvariga slår larm när rutiner bryts, där stress, slarv och genvägar förhindras, skulle den absoluta merparten av de 82 döda arbetarna varit vid liv i dag.

För att förbättra detta arbetsmiljöarbete och alltså för att rädda arbetares liv, har Socialdemokraterna förslagit att regionala skyddsombud ska få tillträde till företag där man har kollektivavtal men där facket inte har några medlemmar.

Men Centern och Liberalerna säger blankt nej. Efter att ha genomdrivit en skarpt arbetarfientlig politik inom januariavtalet blockerar alltså mittenpartierna även socialdemokratiska förlag för hur vi, utanför januariavtalet, ska kunna rädda arbetares liv.

Den politiska sitsen för Socialdemokraterna blir därmed ohållbar. Att godkänna januariavtalets försämringar och stillatigande låta mittenpartierna blockera alla förslag utanför januariavtalet leder till Socialdemokratins död.

Det enda sätt att behålla väljare är att driva Socialdemokratisk politik.

Därför måste Socialdemokraterna nu ställa ultimatum och sätta press på Centern och Liberalerna att prioritera människors liv.

Det är den enda rimliga analysen. Socialdemokraterna har haft mycket svårt att få igenom ens den minsta förändring utanför januariavtalet och när nu mittenpartierna till och med vägrar ansvar för svenska arbetares liv finns inte längre någon anledning att värna januariavtalet.

Lämnar Socialdemokraterna januariavtalet leder det visserligen med stor säkerhet till nyval. Men det är upp till mittenpartierna att avgöra om de vill ha nyval eller om de i stället – vilket borde vara självklart – ställer sig bakom att rädda arbetares liv.

För socialdemokraterna borde det efter Arbetsmiljöverkets larmrapport inte råda någon tvekan.


Martin Klepke, politisk redaktör, Arbetet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar i ämnet här