Moderaternas svek – en politisk skandal

Miljöpartiet: Kristersson lovade väljarna att stänga ute SD, nu gör partiet tvärtom

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2018-11-14

I dag bröt Ulf Kristersson allianssamarbetet för att gå till riksdagen i hopp om att få stöd för en liten konservativ miniminoritetsregering fullt medveten om att skulle den komma till behövde den regera på Sverigedemokraternas nåder, skriver Maria Ferm (MP).

DEBATT. I valrörelsen lovade Ulf Kristersson alla som röstade på Moderaterna att de inte efter valet skulle förhandla, kompromissa eller styra ihop med Sverigedemokraterna, varken lokalt, regionalt eller nationellt. Ändå är det just detta som sker.

I Hörby har Moderaterna ingått i ett valtekniskt samarbete med Sverigedemokraterna och burit fram en sverigedemokrat till den mäktiga positionen som kommunstyrelsens ordförande.

I Sölvesborg har man bildat en politisk majoritet (där också KD ingår).

Nu blir detta verklighet också i M-fästet Staffanstorp. Där har Alliansen majoritet, men Moderaterna vänder sig ifrån de liberala partierna för att i stället bilda en ny koalition med Sverigedemokraterna. I ett gemensamt uttalande mellan M och SD skriver moderata kommunalrådet att ”likheterna mellan partierna” blivit tydliga ”under de senaste fyra åren”.

Ulf Kristersson har ju lovat väljarna en sak och nu gör partiet tvärtom.

Varför väcker inte det här mer uppmärksamhet och diskussion? Ulf Kristersson har ju lovat väljarna en sak och nu gör partiet tvärtom. Det borde vara en politisk skandal, men det är som om ingen hade förväntat sig något annat.

I dag bröt Ulf Kristersson allianssamarbetet och gick till riksdagen i hopp om att få stöd för en liten konservativ miniminoritetsregering fullt medveten om att skulle den komma till behövde den regera på Sverigedemokraternas nåder. I valrörelsen sa Kristersson att en sådan regering bara var aktuell ”om himlen ramlar ner”.

Rättigheter som tagit årtionden att bygga upp och som nu börjar ses som självklara börjar återigen ifrågasättas.

SD gick till val på att införa angiverisystem för den som misstänker att en granne hjälper en flykting, begränsa aborträtten och satsningar på att svenska medborgare ska förmås ”återvandra”. De har sedan länge drivit att svenska medborgare inte ska kunna ha dubbla medborgarskap och de vill inskränka rösträtten för de som idag har rätt att rösta i kommunalvalet.

Partiledaren gör tydligt att han vill använda sin position i regeringsbildandet för att begränsa liberala demokratiska partiers inflytande och liberala reformer.

Rättigheter som tagit årtionden att bygga upp och som nu börjar ses som självklara börjar återigen ifrågasättas. Demokratin som vi känner den är ifrågasatt. Staten, medierna och domstolsväsendet skulle förändras om SD fick inflytande. SD är inte ett parti som andra.

Om Moderaterna lokalt vänder sig dit och nationellt är beredd att luta sig på SD, får det konsekvenser.


Maria Ferm, gruppledare för Miljöpartiet de gröna


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.