Hörbys agerande strider mot lagen

Debattören: Möjligheterna att granska hur skattemedel används får aldrig urholkas

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-03-03

Att endast erbjuda Aftonbladets reporter Peter Kadhammar 30 minuter för att titta i kommunens offentliga diarium är inte bara ett exempel på mycket tvivelaktig service, det strider därtill mot lagen, skriver Fouad Youcefi.

DEBATT. När Aftonbladets reporter Peter Kadhammar besökte Hörby kommun för att ta del av kommunens diarium så erbjöds han att göra det i 30 minuter – övervakad av två kommunala tjänstemän.

Många har reagerat med förvåning över behandlingen av reportern. Men Kadhammar är inte ensam om att stöta på motstånd från svenska myndigheter, trots att Sverige sägs vara ett av världens mest öppna länder, något som föreningen Grävande Journalister nu vill ska förändras.

Låt oss vara tydliga. Att endast erbjuda medborgare och journalister 30 minuter för att titta i kommunens offentliga diarium är inte bara ett exempel på mycket tvivelaktig service, det strider därtill mot lagen.

I Sverige har var och en rätt att ta del av allmänna handlingar under svenska myndigheters kontorstid. Ett beslut hos Justitieombudsmannen har slagit fast att ”kontorstid” motsvarar all tid då verksamhet pågår under vanlig arbetstid.

Det är allvarligt att Hörby kommun agerat på det här sättet och därmed försämrat insynen i kommunen. Medborgarnas möjligheter att granska de som förvaltar våra skattemedel är ett fundament i vår svenska demokrati som aldrig får urholkas.

Kanske var behandlingen av Kadhammar ett enskilt olycksfall i arbetet. Våra erfarenheter tyder dock på motsatsen bland svenska myndigheter.

När vi årligen delar ut vårt antipris årets rullgardin till en myndighet, företag eller organisation som försökt försvåra eller förhindra granskning, så finns det årligen alldeles för många goda kandidater.

De senaste åren har Rättsmedicinalverket, Utrikesdepartementet och Polismyndigheten fått ta emot priset. Rättsmedicinalverket har struntat i att svara på frågor från journalister, Utrikesdepartementet lämnade inte ut handlingar på åtta (!) månader och en chef på Polismyndigheten hotade och varnade en anställd från att ha kontakt med pressen.

Med sitt agerande sällar sig Hörby kommun till detta tvivelaktiga sällskap. Nu måste kommunen visa att man kan bättra sig.

Föreningen Grävande journalister och tidskriften Scoop kommer att skicka en journalist till Hörby för att noggrant ta del av kommunens diarium på plats och dokumentera det hela. Vår reporter kommer att vara på plats under kontorstid för att ta del av allmänna handlingar och den här gången förväntar vi oss att Hörby kommun följer lagen.

Även andra myndigheter behöver lära sig av den uppmärksammade behandlingen av Peter Kadhammar i Hörby. Som journalister är vi satta att bevaka och granska svenska myndigheter, på medborgarnas uppdrag.

Genom engagerad undersökande journalistik gör vi vårt bästa för att hjälpa medborgarna i vårt land att förstå sin samtid. Varje grus myndigheter kastar in i det maskineriet leder enkom till en mindre upplyst befolkning.


Fouad Youcefi, ordförande Grävande journalister
Grävande journalister är en politiskt obunden ideell förening var syfte är att främja undersökande journalistik. Scoop är en tidskrift om undersökande journalistik som utkommer fyra gånger per år och ägs av föreningen Grävande Journalister.


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.