Hur ska våra pengar räcka till studenten?

Debattören: Många elever mår dåligt när hetsen drar igång

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-01-30

Alla dessa val, måste man vara miljonär för att ta studenten? undrar debattören som beräknar att  hennes egen student kommer att kosta 13 000 kronor. På bilden kompisen Evelina Söderberg.

DEBATT. Studentmössa, balklänning, flak och studentkryssning är bara några saker av allt som ska betalas till studenten.

Ska studiebidraget på 1 250 kronor i månaden räcka till allt det? 

Redan i början på höstterminen i trean ska man beställa och betala sin studentmössa för minst 1 000 kronor.

Varje månad får alla elever ett bidrag från CSN på 1 250 kronor om man uppfyller kraven på närvaro i skolan. Studiebidraget betalas ut från september till maj, totalt 11 250 kronor under ett läsår.

Trots att skolan ska vara avgiftsfri hetsas unga och deras föräldrar att betala dyrt för att kunna vara med på allt som händer kring studenten. 

Mina föräldrar kunde köpa sina studentmössor för några hundralappar i en vanlig butik nere på stan. I dag är det flera företag som säljer studentmössor och priset blir bara högre och högre. Företagen kommer till skolan och visar upp sina produkter och hysterin kring att ha den finaste och mest speciella mössan börjar. 

Alla i min klass betalade minst 1 500 kronor var för sina studentmössor. En skrämmande stor utgift – och bara en del av allt som kostar vid studenten.

Framåt vårkanten väntar en bal med inträde, balklänning, hår, smink, väska och skor.
Självklart kan man hålla ned kostnaderna genom att till exempel köpa en begagnad klänning. Men i dagens samhälle och med alla normer om att ha den finaste klänningen och så vidare är det inte så lätt. 

En klasskamrat som går sista året på samhällsprogrammet berättar att hon redan i slutet av tvåan började kika på klänningar, för att just kunna hitta den perfekta. 

Även för att få en frisörtid behöver man boka flera månader i förväg.

Sedan, när minnena från balen lagt sig, väntar studentveckan och så är klassens tre år till ända. Självklart ska man också vara med och åka lastbilsflak genom staden för att tillsammans med klassen fira och visa upp sin glädje att man tagit studenten. 

Då ska en lastbil med flak och förare hyras in, ljud ska fixas och dekorering av bilen får man inte glömma. En gemensam aktivitet som vissa inte har råd med. 

Samma sak med studentresa eller studentkryssning. Kompisarna åker iväg och har roligt tillsammans, men alla kanske inte har råd. 

Studenten borde innebära en känsla av frihet och starten på vuxenlivet. Den ska inte vara en klassfråga. För varje år som går blir det bara dyrare och dyrare. Borde inte studenten vara för alla och kanske något som skolan betalade? 

Skolan ska vara kostnadsfri och det borde även studenten vara. Skolan kan hjälpa klasserna att samla in pengar och bidra med en summa till studenten. 

Alla borde få en chans att vara med och fira slutet av skolåren. Alla har inte heller tiden att jobba vid sidan av skolan för att få in pengar till allting. I slutänden handlar allting om efterfrågan som gör att företagen kan höja sina priser från år till år.

Eftersom det handlar om ungdomar som kanske inte tänker steget längre alla gånger så har merförsäljning kring studentmössor blivit vanligare, såsom olika färger och typsnitt samt massor av andra valfria tillägg. 

Vi studenter har vårt studiebidrag och det ska vi klara oss på. Pengarna räcker inte och många elever mår dåligt över sin ekonomi inför studenten. 

Man tar bara studenten en gång i livet, då vill man inte behöva avstå från alla roligheter som händer. Det vet studentföretagen.


Rebecka Ax, 18 år och gymnasiestudent. Vinnare av ”Unga journalistpriset”


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.