Se till att Sverige gör sitt i stället, ministern

MP: Pourmokhtari kritiserar Saudiarabien – och ökar Sveriges fossiberoende

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2023-12-13 | Publicerad 2023-12-12

Medan klimatminister Pourmokhtari får rubriker på att rasa mot Saudiarabien, fortsätter hon och hennes regering på hemmaplan att fördjupa Sveriges fossilberoende. Sedan Tidöregeringen tillträdde har Sverige blivit en större konsument av shejkernas olja, skriver Daniel Helldén och Elin Söderberg, MP.

DEBATT. Klimattoppmötet COP28 är nu inne på övertid. Det ser inte ljust ut (dagens underdrift). Låsningarna är svåra och i det senaste utkastet har skrivningar om att fasa ut fossila bränslen strukits.

Efter klimatministerns medverkan igår i Aktuellt ställer vi oss frågan: Ska hela COP28 passera utan besked från Sverige om medel till den nya klimatfonden för skador och förluster?

 

Låt oss börja med att säga detta — att blockera skrivningar om utfasning av fossila bränslen är att utsätta nu levande människor för fruktansvärda risker.

Att Sveriges klimatminister kritiserar Saudiarabien och andra blockerande länders tilltag är en självklarhet. Hela EU hotar att lämna förhandlingarna på grund av det brutala tilltaget från oljeländerna att vilja behålla fossila bränslen.

 

Men medan klimatminister Pourmokhtari får rubriker i media på att rasa mot Saudi, fortsätter hon och hennes regering på hemmaplan att fördjupa Sveriges fossilberoende.

Tidöpartierna fasar in mer fossilt i svenska drivmedel och lägger tiotals miljarder kronor på ökade fossila subventioner. Sedan Tidöregeringen tillträdde har Sverige blivit en större konsument av shejkernas olja.

 

På klimattoppmötet i Paris 2015 var Sveriges löfte om pengar till Gröna klimatfonden, förhandlat och levererat av miljöminister Åsa Romson, en viktig pusselbit för att få tillstånd hela Parisavtalet. 

På samma sätt finns nu chans för Sverige att driva på förhandlingarna genom att komma med något till bordet. Helt avgörande för förhandlingarna är den omdiskuterade fonden för skador och förluster.

Länder som Finland, Norge, Tyskland, USA, Storbritannien, Spanien och Nederländerna gick tidigt under mötet ut och lovade medel till den nya fonden. Men Sveriges regering vägrar.

 

I stället för att plocka poänger med hårda ord mot Saudiarabien, borde klimatministern se till att Sverige gör sitt för att driva förhandlingarna framåt. Vi kräver att regeringen:

  • Ger besked om att Sverige stöttar den nya fonden för skador och förluster, vi kräver ett löfte om minst 600 miljoner kronor.
  • Levererar på Sveriges löfte från 2021, om fördubblat klimatbistånd till 2025, nu saknas 6,4 miljarder kronor.
  • Visar vägen framåt i stället för bakåt, Sverige behöver införa en omställningslag som fasar ut alla fossila bränslen.

 

Klimatomställningen handlar om att rädda liv. Det kan ibland låta i den svenska debatten som att vi har klimatmål för klimatmålens skull, inget är mer fel.

Klimatkrisen är brutalt orättvis och livshotande för många. Antalet människor globalt som kommer vara utsatta för klimatrelaterade risker och fattigdom redan år 2050 kan begränsas med flera hundra miljoner om uppvärmningen begränsas till 1.5 grad i stället för 2 grader. Just nu går vi mot en framtid med närmare 3 graders uppvärmning.

Tidöpartierna måste omgående lägga förslag på bordet som tar förhandlingarna framåt i Dubai och lägga om sin politik för att fasa ut i stället för att fasa in fossila drivmedel på hemmaplan.


Daniel Helldén, språkrör (MP)
Elin Söderberg, klimatpolitisk talesperson (MP)

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

 

LÄS VIDARE

Följ ämnen i artikeln