Brott mot oss äldre var tabu – men inte längre

Debattören: Antalet drabbade ökar snabbt och nu måste samhället agera

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2018-09-17

Brottslingarna ligger steget före och utvecklar nya vägar för bedrägerier mot äldre när de insett att det finns stora pengar att tjäna med minimal arbetsinsats. Det sker ofta över telefon, skriver Jöran Rubensson.

DEBATT. Under juli månad i år ökade antalet bedrägeribrott mot personer över 65 år med 142 procent jämfört med förra året. Och under årets första sju månader var ökningen nästan 70 procent jämfört med samma period i fjol, enligt polisen. Och mörkertalet utöver dessa anmälda brott är stort.

Brott och bedrägerier mot äldre är ett allvarligt samhällsproblem som måste tas på större allvar. Men äldre är inte föremål för samma intresse och politiska prioriteringar som andra brottsoffergrupper, till exempel barn och ungdomar.

Enligt Brå visar internationella jämförelser att äldre generellt sett har lägre ställning i Sverige än i andra delar av världen. Liknande förhållanden finns även på andra områden och kan beskrivas som allmän åldersdiskriminering. Och det är förmodligen orsaken till att många av landets kommuner saknar rutiner och handlingsplaner för hur man ska stödja äldre brottsoffer samt förebygga, identifiera och hantera äldres utsatthet.

Brottslingarna ligger steget före och utvecklar nya vägar för bedrägerier mot äldre när de insett att det finns stora pengar att tjäna med minimal arbetsinsats. Det sker ofta över telefon där gärningsmännen visar hög grad av förslagenhet.

Telefonsamtalen eller sms:en sägs komma från banken eller polisen med uppmaningen att snarast lämna över personnummer eller inloggningsuppgifter till den egna bankdosan eller bank-id. Nummerpresentationen på den egna telefonen är dessutom ofta manipulerad så att den ser ut som om det är bankens telefonnummer.

Behovet är nu stort att banker och företag skyndsamt börjar tillämpa de nya säkerhetslösningar som är på gång, bl a vid inloggning via mobilt bank-id.

Men brott mot äldre begås också på det ”traditionella” sättet, alltså i den egna bostaden och på platser där människor rör sig mest. Äldre måste därför vara försiktiga i samband med exempelvis bankomatuttag eller när de öppnar dörren för oväntade gäster.

Tredubbla lås hjälper inte om man ändå öppnar dörren för falska blomsterbud, påstådda barnbarn eller ”nya grannar” som vill hälsa på.

Brott och bedrägerier mot äldre är ofta seriebrott utförda av ligor som rör sig över landgränserna och arbetar utstuderat och totalt samvetslöst. Äldre ses som försvarslösa och svaga som det är lätt att lura och lätt att komma undan. Polisens Circa-grupp, som fokuserar på brott mot äldre och funktionshindrade, använder regelbundet media för att informera om ligor som riktar in sig just mot äldre personer.

Ett problem är emellertid att en stor del av polisens information finns på internet vilket utestänger många äldre från att ta del av den. Bland personer över 75 år är åtta av tio inte särskilt kunniga eller inte alls kunniga i att använda datorer.

Äldre är en sårbar grupp där både den psykiska och fysiska sårbarheten ökar med stigande ålder. Många äldres rädsla för brott påverkar livsstilen och försämrar allvarligt livskvaliteten. 2016 upplevde sig var sjätte person i åldern 65–84 år vara utsatt för brott. Och var femte kvinna över 74 år går inte ut sena kvällar på grund av otrygghet, enligt Brå.

I civiliserade samhällen råder starka tabun i fråga om våld och övergrepp mot äldre. Det finns därför anledning vara orolig när det dyker upp ligor som saknar dessa spärrar.

Som det ser ut nu anmäls mellan 8 000–10 000 brott och bedrägerier mot äldre varje år, de flesta under sommarmånaderna. Så kan det inte fortsätta!


Jöran Rubensson, tidigare ordförande i Sveriges pensionärers riksförbund, SPRF, och expert i utredningen om nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre.


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.