Vi lyckas inte skydda barn från våld hemma

Barnombudsmannen: Ingen kan säga att vi inte visste – gör om socialtjänstlagen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-04-18

Samhällets bristande förmåga att skydda små barn som utsätts för våld är ett stort misslyckande för Sverige och en katastrof för det enskilda barnet. Socialtjänstlagen behöver förtydligas. Vi föreslår också att vissa hälsoundersökningar för barn blir obligatoriska, utökat hembesöksprogram och förstärkt föräldrastöd i hela landet, skriver Elisabeth Dahlin.

DEBATT. Barn i Sverige utsätts dagligen för olika former av våld som medför allvarliga konsekvenser för det enskilda barnet och som i värsta fall leder till döden. Dessa fruktansvärda brott blir ofta omskrivna i media men är bara toppen av ett isberg.

Våld mot barn är ett utbrett samhällsproblem. När barnets föräldrar är dess förövare vilar ett tungt ansvar på samhället att skydda barnet.

När föräldrar brister i sitt föräldraansvar måste alltid barnets rättigheter vara i fokus inte föräldrarnas rättigheter. Om det finns uppgifter om våld mot en förälder eller barnet själv måste barnets absoluta rätt till skydd från våld väga tyngst.

De allra yngsta barnen är särskilt sårbara och löper högre risk att fara illa. Under sina första levnadsår har barnet få kontakter utanför familjen och är beroende av att aktörer som BVC, tandvård och förskola agerar vid misstanke om att barnet far illa.

Men trots det kraftigt ökande antalet orosanmälningar de senaste åren saknas anmälningar till socialtjänsten när det gäller de yngsta barnen.

Samhällets bristande förmåga att skydda små barn som utsätts för våld är ett stort misslyckande för Sverige och en katastrof för det enskilda barnet. Det krävs insatser inom olika delar av samhället i arbetet med att skydda barn från våld.

I vår årsrapport 2023 som vi nyligen överlämnat till regeringen trycker vi på att det krävs en moderniserad socialtjänstlag och en socialtjänst som utgår från det enskilda barnet. Mandat, kompetenser och arbetssätt måste genomsyras av ett barnrättsperspektiv.

Det innebär att barnets rättigheter i enlighet med barnkonventionen förtydligas i socialtjänstlagen och att likvärdighet garanteras.  

Vi föreslår också att vissa hälsoundersökningar för barn blir obligatoriska, utökat hembesöksprogram och förstärkt föräldrastöd i hela landet.

Samtidigt måste kunskapen om tecken på att barn utsätts för våld öka hos professionella som möter barn. Ett barn ska aldrig mot sin vilja tvingas till umgänge med eller boende hos sin förövare. Det krävs också kunskapshöjande insatser om skyldigheten att anmäla till socialtjänsten vid misstanke om att ett barn far illa.

Ytterst är det regeringens ansvar att säkerställa att det sociala skyddsnätet fungerar och att rättigheterna i barnkonventionen uppfylls för alla barn.

I dag inleds Barnrättsdagarna i Karlstad som i år har temat ”Varje barns rätt till en uppväxt fri från våld”. Stora delar av Barnrättssverige är på plats och socialtjänstminister Camilla Walterson Grönvall med ansvar för barnrättsfrågor invigningstalar.

Vi kan inte säga att vi inte visste, kunskap om konsekvenser för barn som utsätts för våld är väl kända och dokumenterade. Nu är det dags för handling. Med en ny socialtjänstlag som utgår från barnets rättigheter ökar samhällets förmåga att skydda barn väsentligt.

Socialtjänsten måste också få tillräckliga resurser, annars är det ett omöjligt uppdrag att uppfylla en ny lag. Det kostar, och måste få kosta, att uppfylla barns rättigheter!


Elisabeth Dahlin, barnombudsman


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.