Det är nyliberal skola och vård vi vill begrava

Slutreplik från S-jurister till Stig-Björn Ljunggren om nyliberalismen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-02-12

Alternativet till att lämna Januariavtalet är det som nu sker –  socialdemokratins förblödande, skriver Samuel Guron och Filip Patriksson.

SLUTREPLIK. Stig-Björn Ljunggren, svaret på din fråga är följande:

Det nyliberala lik som ska begravas är den skola som bortsorterar barn och skapar betygsinflation, den sjukvård som ser svårt sjuka som olönsamma utgifter, de urgröpta pensioner och eftersatta socialförsäkringar som möter människor efter ett hårt arbetsliv – alltså den ekonomiska politik som ökar ojämlikheten.

Inkomstklyftorna i Sverige har vidgats sedan det 1980-tal du säger att nyliberalismen dödförklarades första gången.

Sveriges problem är inte att folk inte blir bötfällda för kräftfiske eller att staten inte äger mobiltelefoner. Men det är skillnad på kräftfiske och Karolinska.

Sveriges problem är i stället att skola och sjukvård styrs som näringsverksamhet, att nyliberalismen – den du inte vet hur du ska definiera – har manipulerat drivkrafterna för hur välfärd bedrivs i Sverige.

Incitamenten att ”få fler elever godkända” och ”få fler patienter friska snabbare” har underminerat lärarens, läkarens och sjuksköterskans etik.

Denna nyliberala förskjutning har heller inte varit billig. Skolpeng, assistansersättning och ökade privata inslag i sjukvård och omsorg har inte bidragit till att minska belastningen på den offentliga budgeten, i flera fall det motsatta.

Löften från 1990-talet om ökad effektivisering infriades aldrig –– tvärtom fick välfärden ytterligare byråkrati som tar tid från elever, patienter och brottsoffer. Det som ter sig rationellt för individen kan vara destruktivt för kollektivet. På sikt drabbas alla individer av ett utarmat kollektiv.

Stig-Björn Ljunggren frågar efter vad alternativet till januariavtalet är. Hans fråga är tänkt att skaka om, men den chockerande effekten uteblir. Alternativet till att lämna avtalet är det som nu sker – socialdemokratins förblödande.

Vi måste angripa roten till ojämlikheten, göra upp med marknadsstyrningen i sjukvården, reformera fria skolvalet, sluta detaljstyra hemtjänstpersonal, återta professionernas handlingsutrymme och ge kommunerna förutsättningar att stoppa nedskärningarna.

Socialdemokrati handlar inte om att avskaffa marknaden utan om att tygla den.


Samuel Guron och Filip Patriksson, aktiva i S-jurister på Stockholms Universitet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Texten är en replik. Läs hela debatten här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.