Nu avbolagiserar vi Stockholms sjukhus

Mittenkoalitionen och V: Skattebetalarnas pengar ska gå till vård, inte byråkrati

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2024-02-06

Bolagiseringen av de egna akutsjukhusen har lett till konkurrens snarare än samarbete. Mittenkoalitionen och V vill ändra på det. Vi lägger därför fram ett historiskt förslag för att avbolagisera de akutsjukhus och den ambulanssjukvård som regionen äger, skriver S, C, MP och V i Region Stockholm. På bilden personal vid Södersjukhuset i Stockholm.

DEBATT. Sjukvården i Region Stockholm fungerar inte tillräckligt bra. Vården är alltför fragmenterad vilket bidrar till otydlighet och ineffektivitet. Efter bolagiseringen av de egna akutsjukhusen har fokus varit konkurrens, snarare än samarbete.

Mittenkoalitionen och Vänsterpartiet vill ändra på det. Vi lägger därför fram ett historiskt förslag för att avbolagisera de akutsjukhus och den ambulanssjukvård som Region Stockholm äger.

 

Sedan ett drygt år tillbaka styrs Region Stockholm av Mittenkoalitionen bestående av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet. Mittenkoalitionen samarbetar med Vänsterpartiet.

Vårt gemensamma fokus är vård efter behov och att skattebetalarnas pengar ska gå till vård, inte onödig administration och byråkrati.

 

I dag är majoriteten av Region Stockholms akutsjukhus aktiebolag. De har egna organisationsnummer, it-system och är begränsade i hur de kan samarbeta.

Under pandemin blev det extra tydligt att bolagsformen skapar hinder. Region Stockholm kunde inte fullt ut agera som en samlad organisation. Det blev svårare att flytta såväl personal och patienter som utrustning och material mellan de olika sjukhusen.

 

Vi tillsatte därför en parlamentarisk utredning för att förbättra styrningen av vården och i förlängningen göra den bättre för patienterna och vårdens medarbetare.

Det arbetet är nu färdigt och vi kommer i enlighet med utredningens rekommendationer avbolagisera den egenägda akutsjukhusvården, S:t Eriks Ögonsjukhus och ambulanssjukvården, med syftet att stärka samarbetet och minska dubbelstyrningen.

De övriga partierna i Region Stockholm har inte bestämt sig ännu men vi hoppas på en bred uppslutning bakom förslaget.

 

En avbolagisering av sjukhusen innebär flera fördelar. Den egenägda sjukvården kommer att utföras av en och samma vårdgivare och arbetsgivare vilket förenklar samarbete och utbyte av information. Administrationen kan samordnas och effektiviseras så att mer tid kan läggas på vård.

Det blir betydligt lättare att planera och säkerställa personal- och kompetensförsörjningen på både kort och lång sikt.

Det behövs inte längre flera parallella ansöknings- och urvalsprocesser till AT-tjänster och sjukhusen kan dela strategiskt viktig kompetens sinsemellan. För de anställda kommer flexibiliteten öka och utvecklingsmöjligheterna bli fler.

 

Ett annat problem som löses är otydligheten i den politiska styrningen. Genom förändringarna kommer otaliga avtal med sjukhusen ersättas med tydligare uppdrag och insynen för de förtroendevalda kommer att öka. Det stärker medborgarnas demokratiska inflytande och möjlighet till ansvarsutkrävande.

Slutligen skapar en avbolagisering bättre förutsättningar att både planera för och agera i kris eller krig. I ett kritiskt läge är det extra viktigt att kunna prioritera och nyttja lokaler och personal på ett så effektivt sätt som möjligt. Det är viktigare än på länge givet det osäkra säkerhets- och omvärldsläget.

Dessa förändringar har under lång tid efterfrågats av stockholmsvården. Sjukhusen har redan börjat utveckla samarbetet sinsemellan och står i startgroparna för att nyttja de ytterligare möjligheter som en avbolagisering ger.

 

Sverige befinner sig mitt i en nationell sjukvårdskris. En skenande inflation pressar regionernas ekonomi till det yttersta och på många platser i landet har stora varsel inom vården annonserats. Det är viktigare att någonsin att styra pengar till vård snarare än administration.

Mittenkoalitionen och Vänsterpartiet är övertygade om att den här typen av förändringar görs bäst efter bred politisk dialog – det skapar långsiktighet och stabilitet. Den blocköverskridande processen har gjort inriktningen bättre, oavsett vilka partier som slutligen ställer sig bakom förslaget.

Den 26 mars 2024 faller klubban i regionfullmäktige. Då får vi svaret om detta beslut kan fattas i bred majoritet, eller om övriga partier föredrar vården som den ser ut i dag.


Aida Hadžialić, finansregionråd (S)
Karin Fälldin, regionråd (C)
Sandra Ivanovic Rubin, sjukvårdspolitisk talesperson (MP)
Jonas Lindberg, regionråd (V)

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.