EU måste gå samman mot gängens företag

Debattörerna: 165 miljarder av industrisatsningarna i norra Sverige kan hamna i gängkriminellas fickor

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-10-26

Att tro att gängkriminalitet endast handlar om skjutningar i våra förorter är naivt. När gängen nästlar sig in på samma arenor som företag som gör rätt för sig riskerar det att krossa systemet, skriver S-politikerna Johan Danielsson, Ilan De Basso och Carina Ohlsson.

DEBATT. Norra Sverige väntar investeringar som saknar motstycke i svensk modern historia. Hela världens blickar har vänt sig dit för att imponerat studera hur man kan göra stål utan kol eller bygga batterifabriker vars storlek är avgörande för att klara den gröna omställningen.

Men där pengarna finns, dit vänder sig de kriminella.

 

1 100 miljarder kronor väntas investeras i norra Sverige. I går meddelade rikspolischefen i en intervju med TV4 att uppemot 15 procent av dessa investeringar kan hamna i fickorna på gängkriminella.

För den som räknar snabbt innebär det att uppemot 165 miljarder kan gå till att finansiera gängvåldet. Kom då ihåg att det här bara är beräkningen från norr. Stora investeringar i batterifabriker väntas även i Västerås, Mariestad och Göteborg. Investeringar vi verkligen vill ha och behöver.

 

Att tro att gängkriminalitet endast handlar om skjutningar i våra förorter är naivt. Om vi endast fokuserar på skjutvåldet kommer vi att missa möjligheten att stoppa gängens finansiering. Om gängen inte tjänar några pengar tar vi bort den största grogrunden till konflikterna vi ser mellan olika kriminella gängen.

När gängkriminella nästlar sig in på samma arenor som företag som gör rätt för sig tänjs det inte bara på reglerna, det riskerar att krossa systemet.

 

Det räcker inte med att bara agera på hemmaplan. För om samma kriminella verksamhet som ena dagen straffas i Sverige nästa dag kan starta ett nytt företag i Tyskland kvarstår problematiken.

Både Sverige och EU behöver stoppa finansieringen och införa starkare kontroller och sanktioner. Vi måste se till att det aldrig är lönsamt att vara kriminell.

 

För det första måste det bli svårare att fuska genom att vi ändrar regler som underlättar och i vissa fall till och med uppmuntrar till fusk och utnyttjande av människor.

Till att börja med måste vi se över våra upphandlingsprocesser. Hur är det möjligt att vi fortfarande befinner oss i ett läge där billigaste budet i stort sett alltid ska väga tyngst? Det måste vara obligatoriskt att ställa sociala krav vid offentlig upphandling.

Och det ska vara förbjudet att använda sig av långa kedjor av underentreprenörer. Du ska inte kunna vinna en upphandling om du utnyttjar människor, låter anställda sova på industrigolv eller tvingar kvinnor in i prostitution.

 

För det andra måste det bli lättare att ta fast kriminella företag. Vi behöver därför se till att EU:s medlemsstater kan prata med varandra för att undvika att företag med kriminell koppling ena dagen går i konkurs i ett land för att nästa dag starta i ett annat. Det ska inte vara möjligt.

Samarbete finns i dag inom EU, men det behöver stärkas. Allt för ofta omöjliggörs effektivt samarbete av hård sekretess. Vi måste hitta vägar för att möjliggöra effektivt samarbete över landsgränser för polis och andra nationella myndigheter för att i tid kunna upptäcka när något inte står rätt till. 

 

För det tredje måste det bli mer kännbart för de kriminella företag som åker fast.

Det är inte rimligt att det kostar mer för ett företag att slarva bort en mejllista än att utsätta sina anställda för livsfara. Vi måste höja sanktionsavgifterna för arbetslivskriminalitet och koppla sanktionerna till företagens omsättning så de verkligen känns.

 

Det här är ingen enkel fråga, den kräver kraftsamling och samarbete från så många delar i samhället. Men vi har inget annat val.

Vi kan inte låta diskussionen om gängvåld stanna vid skjutvåld, då kommer vi missa målet. Vi måste gemensamt se till att stoppa gängens möjligheter till finansiering. De gängkriminella ska inte få en krona från vår tillväxt och välfärd, än mindre 165 miljarder från investeringarna i norr.


Johan Danielsson, tidigare bostads- och biträdande arbetsmarknadsminister och kandidat i Europaparlamentsvalet (S)
Ilan De Basso, Europaparlamentariker (S)
Carina Ohlsson, Europaparlamentariker (S)

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.