Alla pensionärer ska få sänkt skatt

Moderaterna: Vallöftet från S gynnar de rikaste – det är inte rättvist

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2018-08-19

Det är både rätt och rättvist att Sveriges pensionärer får mer pengar kvar i plånboken och det bör inte vara någon skillnad i skatt mellan pension och lön, skriver Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson.

DEBATT. Moderaterna är ett parti för de som arbetar, vill arbeta och har arbetat. Ska vi få fler jobb, bättre integration och fler framgångsrika svenska företag måste det löna sig bättre att gå från bidrag till arbete, att utbilda sig och att ta ansvar. Men det måste också löna sig att ha arbetat. Alla som har bidragit till att bygga upp landet ska kunna gå i pension trygga i att den pension man får behålla efter skatt kommer vara tillräcklig.

Därför vill Moderaterna stärka alla pensionärers ekonomi. Under alliansregeringen sänktes skatten för de över 65 år med 16 miljarder kronor. Det gav mellan 600 och 1 000 kronor mer per månad, procentuellt mest för de med låga inkomster. Dessutom förstärktes bostadstillägget för att ytterligare stärka ekonomin för de med lägst pensioner. Ingen regering har sänkt skatten mer för svenska pensionärer.

Nästa mandatperiod vill vi sänka skatten ytterligare för alla pensionärer. Det är både rätt och rättvist att Sveriges pensionärer får mer pengar kvar i plånboken och det bör inte vara någon skillnad i skatt mellan pension och lön.

Men det ska också löna sig för den som vill fortsätta arbeta. Sverige klarar sig inte utan erfarna medarbetare och för dem som stannar kvar några år extra efter pensionsåldern vill vi göra en särskild skattelättnad.

Sammanlagt sänker vi skatten med 18 miljarder kronor för Sveriges pensionärer. Det är mer än dubbelt så mycket som Socialdemokraterna föreslår.

Dessutom vill vi stärka inkomsterna för de pensionärer som har lägst inkomster genom att förbättra grundskyddet, framförallt till många kvinnor med garantipension. Det kan innebära upp till 1 300 kronor mer i månaden för pensionärerna med lägst inkomster.

Den exakta utformningen kommer att förhandlas fram i Pensionsgruppen med representanter för de partier som står bakom pensionsuppgörelsen.

Socialdemokraterna går samtidigt till val på att sänka skatten för den rikaste halvan av pensionärskollektivet, störst procentuella skattesänkning får den med en pension runt en halv miljon kronor.

En pensionär som får 15 000 kronor per månad i pension får ingen skattesänkning samtidigt som Socialdemokraterna sänker skatten för den som får en miljon kronor per år. Det är inte en rättvis politik.

Utöver det har Socialdemokraterna presenterat skissartade förslag på reformer av pensionssystemet. De kan vara intressanta, men innan vi tar slutlig ställning krävs det mer analys av hur förslagen påverkar olika grupper, hur de påverkar incitamenten att arbeta och hur de samverkar med det övriga pensionssystemet.

Någon sådan analys har Socialdemokraterna inte presenterat. Pensionssystemet kräver långsiktighet och samsyn. Vi skulle vilja att dessa frågor diskuteras och analyseras noggrant, i stället för att användas som slagträn i valdebatten.  

Eftersom det inte finns några färdiga reformförslag på förändringar av pensionssystemet kommer det ta lång tid innan förändringarna kan få effekt på pensionärernas ekonomi. Däremot kan vi lova att tidigt i mandatperioden sänka skatten även för dem med lägre pensioner och inte som Socialdemokraterna bara för dem som har högst pensioner.

Frågan som Socialdemokraterna borde svara på är varför bara dem med högre pensioner ska få lägre skatt? Varför inte också de som har jobbat hela livet men med lägre lön, och de som har jobbat deltid eller varit hemma några år med barnen? 

Vi moderater går till val med fullt finansierade skattesänkningar som ger vanliga pensionärer mer i plånboken. För i Sverige ska det alltid löna sig att ha jobbat.


Ulf Kristersson, partiledare (M)
Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.