Löfvens svek mot pensionärerna

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2016-02-24 | Publicerad 2016-02-19

Moderaterna: Regeringens smäll mot Sveriges pensionärer kostar dem 1,5 miljard

DEBATT. Vid årsskiftet hörde vi ledande socialdemokrater prata sig varma om att nu minsann skulle landets pensionärer få det så bra. Men nya uträkningar från Riksdagens utredningstjänst visar på raka motsatsen. Trots att pensionärsskatten sänks är kostnadsökningarna högre och en smäll mot pensionärerna landar netto på 1,5 miljard kronor under 2016.

Vi har nyligen låtit Riksdagens utredningstjänst, RUT, titta på vad de ekonomiska konsekvenserna av regeringens politik blir för gruppen 65 år och äldre. Och det blir då allt tydligare att regeringens vallöften i stället är ett rejält svek mot denna grupp. Summa summarum får alltså Sveriges äldre behålla mindre i plånboken med regeringens politik genom att:

Maxtaxan i äldreomsorgen höjs

Jobbskatteavdraget minskar

Uppräkningen av brytpunkten för statlig inkomstskatt sänks

RUT och ROT-avdraget sänks

Det blir dyrare att anställa personer över 65

Bensinskatten höjs

På samtliga områden har vi moderater försökt förhindra att dessa förslag blir verklighet, men regeringen har vägrat att ta till sig av kritiken. Målet för vår äldrepolitik är att äldre ska kunna leva ett aktivt liv och ha inflytande över sin vardag, kunna åldras i trygghet och bemötas med respekt samt ha tillgång till god vård och omsorg. Vi anser till exempel att det är viktigt att: 

Alla äldre som kan och orkar ges möjlighet att jobba några år till för att kunna höja sin pension, men också för att vi vet att fler och fler vill arbeta längre och känna sig behövda. Vi har därför föreslagit sänkt pensionärsskatt genom höjt grundavdrag. För en garantipensionär innebär förslaget att skatten sänks med upp till 2 000 kronor per år.

Sverige behöver många äldre som kan fortsätta jobba inom sina yrken, inom såväl skola och sjukvård som näringsliv. Vilket också skulle vara välkommet inom till exempel välfärden, där vi i dag har stor brist på utbildad och erfaren personal. Därför behöver vi sänka skatter och avgifter som hindrar äldre att fortsätta jobba några år till.

RUT och ROT-avdragen behöver utökas. Inte minst för att många äldre arbetar inom dessa branscher, men framför allt för att många äldre nyttjar dessa reformer och tack vare RUT har många äldre kunnat bo kvar längre i sina hem när de har fått hjälp med trädgårdsarbete, snöröjning och städning. Dessutom är det ett faktum att störst andel med RUT-avdrag finns i åldrarna 35–44 år samt 75 år och äldre.

Äldreomsorgen även i fortsättningen ska vara gemensamt, solidariskt finansierad via skatten, präglas av stor valfrihet, hög kvalitet och ett värdigt bemötande, samt vara tillgänglig för alla som är i behov av den.

Alla människor ska kunna åldras i trygghet och med bibehållen värdighet.

Gör pensionssystemet mer flexibelt för att fler skall orka jobba några år till, samt att kunna höja pensionen.

Johan Forssell

Lars-Arne Staxäng

Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln