Äntligen – en moderat som ser vinstjakten

Ardalan Shekarabi: Nu hoppas jag på ett uppvaknande i flera viktiga frågor

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2018-05-20

De senaste åren har Moderaterna varit blinda för vad vinstintresset gör med skola och omsorg. Men nu ser vi starten på ett uppvaknande, i alla fall i delar av Moderaterna, skriver debattören.

DEBATT. ”Tongivande politiker inom borgerligheten har gått skolkoncernernas ärenden i stället för att verka för ett så fungerande skolsystem som möjligt”. Det är inte mina ord. Det är Moderata Ungdomsförbundets ordförande Benjamin Dousa som kräver att Moderaterna omprövar sin skolpolitik i en debattartikel på DN Debatt. Han gjorde det inför att Moderaterna samlades för sina Sverigedagar i Göteborg förra helgen.

De senaste åren har Moderaterna varit blinda för vad vinstintresset gör med skola och omsorg. Men nu ser vi starten på ett uppvaknande, i alla fall i delar av Moderaterna.

”Ett skolsystem där vem som helst kan starta skola, och därutöver plocka ut vinst ur verksamheten, samtidigt som de själva ansvarar för betygsättning och rättning av nationella prov, är inte exempel på en välfungerande marknad” skriver Dousa. Och jag håller med.

Dousa är inte den första moderaten att döma ut vinstintresset. Anders Borg sa redan 2013 att riskkapitalbolag ”inte är en bra form att driva skolor och vårdcentraler och annat i välfärden”, men valde sedan att inte göra något.

Det är ett sent men välkommet uppvaknande inom delar av Moderaterna. Men det finns fler områden där Moderaterna behöver tänka om.

Det finns nämligen en rimlig förväntan från medborgarna att det är ordning och reda i välfärden, att skattepengar används på bästa sätt och att de går till det de är avsedda. Tyvärr kan vi konstatera efter förra helgens moderata samling att den här insikten saknas i Moderaternas politik. Låt mig ta tre exempel.

  1. Skattesänkningar för de rikaste
    Vi har en åldrade befolkning med stora pensionsavgångar som väntar samtidigt som allt fler blir äldre och behöver mer. Såväl SKL, Riksrevisionen som regeringen menar att välfärden behöver och fortsatt kommer behöva tillföras stora summor för att klara tryggheten i välfärden. Därför har vi Socialdemokrater tillfört 35 miljarder till välfärden under mandatperioden.

    Moderaterna väljer i stället att föreslå skatteminskningar på 30 miljarder. De som tjänar 120 000 kr i månaden ska ha 9 000 kr i sänkt skatt. Det prioriterar Moderaterna före att anställa fler undersköterskor, lärare och poliser. Jag frågar mig på vilket sätt det skulle göra Sverige tryggare?
  2. Läckage ur välfärden
    Medborgarna har rimliga förväntningar på att deras skattepengar ska gå till det de är avsedda till. En överväldigande majoritet av folket, även av Moderaternas väljare, vill begränsa vinsterna i välfärden. År 2015 försvann 4,7 miljarder ur välfärden i övervinster. Det motsvarar kostanden för att anställa 9 500 förskolelärare, 7 500 undersköterskor eller 6 400 gymnasielärare.

    Varför vill Moderaterna inte sätta stopp för läckaget ur välfärden när de vet att de har en stor folklig opinion emot sig som vill att vi politiker löser det här problemet?
  3. Religiösa friskolor
    Sverige står inför stora problem med integrationen. Religiösa friskolor utgör en del av problemet, då de har just segregation som affärsidé. Under många år har det förekommit rapporter om könsegegration, förakt för kunskap och kopplingar till extremister.

    Varför vill Moderaterna att det ska vara fritt fram för religiösa friskolor där segregation är själva affärsidén, när vi står inför så stora integrationsproblem?

Vi Socialdemokrater vill se ordning och reda på gator och torg, vid våra gränser och på våra förskolor, skolor och äldreboenden. Därför sätter vi trygghet för vanligt folk före sänkta skatter för de rikaste, obegränsade vinstuttag och privatiseringsexpriment.


Ardalan Shekarabi, ledamot i Socialdemokraternas verkställande utskott (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.