Därför ska vi inte ha slöjförbud i Malmö

Debattören: Att tvinga av skolbarn slöjan är inte rätt väg

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2020-03-24 | Publicerad 2020-03-19

Ett slöjförbud är inte rätt väg att komma tillrätta med hedersproblematik – tvärtom, skriver skolkommunalrådet Sara Wettergren.

DEBATT. Malmö kommunfullmäktiges sammanträde i dag behandlas en motion av Sverigedemokraterna om att införa slöjförbud i förskola och grundskola.

Sverigedemokraterna ”anser att de värderingar som slöjan representerar inte hör hemma i den svenska skolan” och att ”ett slöjförbud är en nödvändig åtgärd om Malmö stad vill komma åt problemen med hedersförtryck och religiöst tvång.”

Sverigedemokraterna hänvisar till Staffanstorp, som redan infört ett slöjförbud i förskolor och grundskolor. Skolverket slog med anledning av detta nyligen fast att ett generellt slöjförbud inte är tillåtet då det strider mot religions- och yttrandefriheten.

Även Skurup har genomfört ett liknande, uppmärksammat förbud. Här har Diskrimineringsombudsmannen, DO, inlett en tillsyn i syfte att undersöka om beslutet kan anses vara förenligt med diskrimineringslagen.

De juridiska bedömningarna är sin sak – även om dessa självfallet bör efterföljas och respekteras, men den viktigaste frågan som bör ställas är: på vilket sätt löser ett slöjförbud i skolan hedersförtryck och religiöst tvång?

Malmö stad arbetar förvaltningsövergripande mot hedersrelaterat våld och förtryck sedan en särskild hederskartläggning genomfördes 2017–2018. Under 2020 växlas arbetet upp ytterligare genom särskilt avsatta medel.

Centralt för alla insatser är att de blir en del av ordinarie elevhälsoarbete och sker i samverkan mellan elevhälsans personal och pedagogisk personal. Hederskartläggningen visade nämligen att det främst är till skolans personal som elever i behov av hjälp och stöd vänder sig.

I Skurup har slöjförbudet lett till en infekterad konflikt mellan rektorer och politiska företrädare. Lärare och elever som bär slöja upplever ökad stigmatisering. Konsekvenser av ett beslut som inte fattats ur just ett verksamhets- eller medarbetarperspektiv, och som saknar förankring bland dem det berör.

Antalet elever som bär slöja i Skurup har till och med ökat som en reaktion på förbudet. Hur kan det komma sig? Kanske för att det är väldigt få som vill bli tillsagda av kommunen hur de bör klä sig – dessutom med hänvisning till självbestämmandet.

Kanske är det en reaktion på generaliseringen att alla som bär slöja är tvingade till det. Kanske för att de genomskådar de uppenbart icke välkomnande signalerna till muslimer i kommunen.

I stället för att se skolan som en fristad där elever kan ventilera eventuella problem med förtryck och religiöst tvång riskerar dessa elever att distansera sig från skolan och kommunen. Är det den utvecklingen Sverigedemokraterna önskar i Malmö?

Sverigedemokraternas motion kommer tack och lov inte vinna något stöd på dagens sammanträde. Ett slöjförbud är inte rätt väg att komma tillrätta med hedersproblematik – tvärtom. De som det verkligen berör – barnen – riskerar att hamna i kläm mellan föräldrarnas och kommunens förväntningar.

Det spelar ingen roll hur mycket Sverigedemokraterna vill peka med hela handen i en komplex fråga om effekten inte blir den önskade.

Vi från politikens sida behöver fokusera mer på mekanismerna bakom att barn bär slöja och mindre på att tvinga av den. Det arbetet brinner jag för och kommer ständigt att fortsätta, utökas och förbättras.  


Sara Wettergren, skolkommunalråd (L)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs hela debatten här