Tryggheten viktigare än era personangrepp, S

Slutreplik från Anna König Jerlmyr om brottsbekämpning i Stockholm

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det är beklämmande att Socialdemokraterna i Stockholms stad väljer personangrepp i stället för att verka för en nationell mobilisering mot gängkriminaliteten, skriver Anna König Jerlmyr.

PETER KNUTSON

SLUTREPLIK. Bombdåden på Östermalm och i Kista och Husby är extraordinära våldsdåd som väcker oro och ilska.

Det är beklämmande att Socialdemokraterna i Stockholms stad väljer personangrepp i stället för att verka för en nationell mobilisering mot gängkriminaliteten, visa krismedvetande och handlingskraft.

Det är under min värdighet att använda den typ av populistiska osakliga argument som Karin Wanngård slänger sig med i debattrepliken.

När Alliansen styrde Stockholm förra mandatperioden ökade tryggheten till rekordnivåer och Alliansregeringen satsade också historiska belopp på just tryggheten.

Därefter vände det nedåt när Wanngård tog över. Jag kan inte minnas några trygghetsinitiativ från Wanngård förutom vid valår. Hon motsatte sig allt; kameror, ordningsvakter och tydliga konsekvenser mot förstagångsförbrytare. Vid valåret kvicknade hon till, det är alltid då populisterna vaknar.

För Moderaterna i Stockholm är säkerhet och trygghet alltid högt upp på den politiska dagordningen. Vi har tillsammans med majoriteten lagt fram historiska satsningar på trygghet. Allt i från ordningsvakter, kameror, förebyggande insatser mot unga i riskzon och upprustning av otrygga miljöer.

Men att prioritera polisen genom nationell mobilisering likt Operation Rimfrost – det är regeringens ansvar.

Vi kräver att Operation Rimfrost, som gett tydliga resultat i Malmö, blir en del av brottsbekämpningen även i Stockholm. Vi kräver resurser för att sätta upp fler kameror och utökade möjligheter för kommuner att få tillstånd för ordningsvakter.

När politiker gör sitt jobb, så minskar brottsligheten och medborgarnas trygghet ökar. Men under de senaste socialdemokratiska regeringarna har vi sett en negativ spiral av brottsutveckling som saknar motstycke i vårt land.

Sprängningar, skjutningar, personrån mot unga, inbrott, sexualbrott har blivit det nya normala. Så kan det inte fortsätta.

Socialdemokraterna pratar om fler poliser. Men förra mandatperioden ökade regeringen skatten med 60 miljarder kronor och utgifterna med 100 miljarder kronor. Trots det blev det inte fler poliser.

Vad jag frågar mig är var Wanngårds egna förslag är för att ingripa mot den grova våldsvåg vi nu ser? I stället för att ägna sig åt påhopp borde Wanngård fokusera på tryggheten.

Vi styrande i majoriteten gör allt som står i vår makt. Vi tar otryggheten på allvar. Det är utan tvekan vår viktigaste prioritering.


Anna König Jerlmyr, finansborgarråd i Stockholms stad (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Texten är en slutreplik. Läs hela debatten här

LÄS OCKSÅ

DEBATT Dra igång Operation Rimfrost i Stockholm

LÄS OCKSÅ

DEBATT König Jerlmyr, du mörkar och hycklar

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert: