M gör allt för att riva den svenska modellen

Debattörerna: Ni säger en sak och agerar tvärtom – i Sverige och i EU

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-04-09

Moderaterna visar gång på gång att de inte ser några som helst problem med låglönekonkurrens och lönedumpning i Sverige och i övriga EU, skriver Ylva Johansson och Johan Danielsson.

DEBATT. Den 26 maj är det val till Europarlamentet. Ett val som kan komma att bli ödesdigert för svenska löntagare och för hela den svenska modellen.

De svenska högerpartierna, som säger sig värna den svenska arbetsmarknadsmodellen, agerar konsekvent för att urholka den och försämra för löntagare i Europa. När vi Socialdemokrater kämpar för fler jobb med schyssta villkor, leder deras politik till lägre löner och sämre villkor.

Moderaterna visar gång på gång att de inte ser några som helst problem med låglönekonkurrens och lönedumpning i Sverige och i övriga EU.

Under mandatperioden har de röstat emot de förändringar i utstationeringsdirektivet som gör det möjligt att kräva lika lön för så väl utländska som för svenska arbetstagare som gör samma jobb.

Så sent som i förra veckan röstade de emot delar av vägpaketet som värnar schyssta villkor för transportarbetare, såsom att svenska löner och kollektivavtal ska gälla för alla som kör i Sverige. Högern omfamnar utbredd konkurrens med låga löner, dåliga arbetsvillkor och farlig arbetsmiljö, och vill inte se några åtgärder på EU-nivå som ökar människors trygghet eller makt i arbetslivet.

Det är oroande att Moderaterna i Sverige säger sig värna den svenska modellen men agerar tvärtom i Europaparlamentet.

Moderaterna skyr inte några medel för att få igenom sin politik. På hemmaplan har vi tydligt sett hur Moderaterna närmat sig Sverigedemokraterna och nu ser vi samma utveckling i Europaparlamentet.

Moderaternas toppkandidat i EU-valet, Tomas Tobé, har öppnat upp för att använda sig av ECR, den partigrupp där Sverigedemokraterna sitter, för att få igenom ny lagstiftning.

I Moderaternas egen partigrupp i Europarlamentet EPP ingår Victor Orbans Fidesz – ett parti som bland annat beslutat om något om kan liknas vid en ”slavlag” som ger arbetsgivare rätt att tvinga sina anställda att arbeta 400 timmar övertid per år, och hålla lönen för övertiden inne i tre år.

Trots att Moderaterna har gjort ett stort nummer av att suspendera Fidesz från poster och beslut i det från Europaparlamentet utomstående EPP-partiet tycks de inte ha några problem att fortsätta samarbeta med dem i parlamentet för att få igenom sin politik.

Runt om i Europa där högerpartier allierar sig med högerextrema, attackeras och försämras löntagares rättigheter. Dessa partier vill se ett EU för kapital och företag, inte för dem som arbetar i företagen.

Socialdemokraterna vill i stället att EU stärker sitt arbete för att människor inte ska utnyttjas på arbetsmarknaden, utsättas för livsfaror på jobbet eller ha svårt att hävda sin rätt gentemot företag som utnyttjar sin arbetskraft.

Vi vill bland annat att all ny inremarknadslagstiftning ska innehålla en skyddsklausul för fackliga rättigheter och kollektivavtal. Vi vill införa en nollvision mot dödsolyckor i EU:s arbetsmiljöstrategi och stärka medlemsstaternas kontroll över arbetsmarknaden.

EU ska konkurrera med schyssta arbetsvillkor, de bästa produkterna, de smartaste uppfinningarna och den grönaste teknologin, inte genom dumpade löner.

Nu är det dags för Moderaterna att bekänna färg – kommer de fortsätta att bedriva samma löntagarfientliga politik även de kommande fem åren? Och kommer de att förlita sig på stöd från högerextrema partier för att få igenom den?

Är det denna politik som de menar ska skapa den ”nya svenska modellen”? Vi behöver Europaparlamentariker som tar ställning för vanligt folk, inte för storföretagen och en avveckling av den svenska modellen.


Ylva Johansson, arbetsmarknadsminister (S)
Johan Danielsson, andranamn i valet till Europaparlamentet (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.