Sabuni, kommer du söka stöd hos SD?

Debattören: Liberalernas val av partiledare kommer eka en lång tid i den liberala historien

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-06-24

En politik som närmar sig SD:s verklighetsbeskrivning med syfte att bilda en regering med dess stöd vore ett misstag. Det är ett faustiskt val som riskerar få Liberalerna att förlora sin ideologiska själ bit för bit, skriver debattören.

DEBATT. Valet av partiledare för Liberalerna är ett politiskt val. Tro inget annat. Det är ett val som både rör och påverkar partiets själ. Ska den organiserade svenska liberalismen bekämpa eller stödja sig på nationalpopulismen? Ska Liberalerna förändra tyngdpunkten i sin politik för att möjliggöra en framtida alliansregering som stödjer sig på SD?

Tidigare i år sade en tydlig majoritet på Liberalernas partiråd nej till att ingå i en alliansregering som förutsätter SD aktiva stöd. Det var ett beslut som var en välkommen anpassning till ett nytt politiskt landskap. För den politiska verkligheten har förändrats i grunden.

Nationalpopulismens partier har ritat om den politiska verkligheten i världen, både i Europa och i Sverige. Den politiska tyngdpunkten har förskjutits från traditionella vänster- och högerfrågor till konflikter om värderingar och kultur. Språkbruket och debatten har förändrats. Motståndare har blivit till fiender. Tonläget har höjts och saklig argumentering och politiska kompromisser har ersatts av polarisering, osanningar och konfrontation.

På fredag när Liberalerna i ett extra landsmöte väljer en ny ordförande riskerar partiet att få en ledare som representerar en anpassning till det nya tonläget och som accepterar att stödja sig på SD för att bilda regering. I intervjuer i DN och i en mer famös version i Expressen och i Expressen TV har Nyamko Sabuni tydligt formulerat en kursändring för partiets nuvarande inriktning. Det gäller EU, migrationspolitiken, synen på flyktingar och integration.

Hon – och hennes anhängare – har också vid flera tillfällen förordat att partiet ska ingå i en alliansregering även om det förutsätter ett stöd av SD. Avskyn för socialdemokratin väger tyngre än avståndstagandet från SD.

En politik som närmar sig SD:s verklighetsbeskrivning med syfte att bilda en regering med dess stöd vore ett misstag. Det är ett faustiskt val som riskerar få Liberalerna att förlora sin ideologiska själ bit för bit.

Med Nyamko Sabuni som ordförande riskerar Liberalerna få en politik som fokuserar på olika slags förbud och vad människor inte ska göra – inte minst i integrationspolitiken – istället för en politik som är mer helgjuten liberal och som handlar om frihet, livschanser och jämlikhet. Liberalt sinnade väljare i mitten har redan valt andra partier, som uppfattats som mer stabila liberaler. Det är förmodligen den viktigaste förklaringen till att Liberalerna ligger runt fyra procent.

En liberal politik som i tonläge och i innehåll fjärmar partiet från socialliberalismen skulle långsiktigt inte leda till ett stärkande av det liberala fältet. Det vore också mindre bra för svensk politik. Ett närmande till en Allians som behöver stöd av SD för att kunna regera begränsar möjligheten till en långsiktig liberal reformagenda.

För Sverige behöver ett socialliberalt parti som arbetar för liberala reformer om människors friheter och ett samhälle där människor med olika bakgrund hålls samman av tolerans.

Valet av partiordförande för Liberalerna är ytterst ett val om en politisk kursändring. Ett val som kommer att eka en lång tid i den liberala historien.

Ulf Öfverberg, liberal skribent


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.