Ta bort alla former av friskvårdsbidrag

Debattören: Staten ska inte få styra över vår träning eller konsumtion

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2018-01-20

Skattesystemet ska inte användas för att styra vad medborgarna gör med varken sin tid eller sina pengar, skriver debattören och argumenterar för att avskaffa friskvårdsbidraget.

DEBATT. I måndags meddelade Skatteverket att de, efter en dom i Högsta Förvaltningsdomstolen, ändrar sina regler för friskvårdsbidrag. Tidigare var det inriktat på enklare former av motion som styrketräning, badminton och simning men nu ska det också omfatta mer exklusiva aktiviteter som exempelvis dykning, golf och ridning.

Vissa menar att det nu blir mer rättvist, eftersom samma regler nu kommer gälla för (nästan) alla sporter. Andra menar att det snarare är orättvist, eftersom den som vill ta dykarkurser på fritiden nog har råd att betala det ur egen ficka.
Oavsett vilket läger som har rätt skulle jag vilja flytta diskussionen ett steg och ställa frågan: Varför finns friskvårdsbidraget överhuvudtaget?

Som bidraget är utformat i dag innebär det en statlig subvention på träning. Den anställde kan i praktiken få uppemot 400 kronor i månaden av sin lön skattefritt. Företaget slipper i sin tur betala arbetsgivaravgift på summan och kan dessutom dra av det från sin eventuella vinst. Villkoret är att pengarna används till en av staten godkänd aktivitet, som i det här fallet handlar om olika former av fysisk aktivitet. Det finns två problem med detta.

Det första är att staten inte bör använda skattesystemet till att styra vår konsumtion.

Någon gillar att golfa på sin fritid, någon annan lägger hellre pengarna på ett par fina skor och en tredje person kanske vill spara lite extra till den där semestern hen drömmer om.

Staten ska givetvis inte ha synpunkter på vilken av dessa sorters konsumtion som är mer önskvärd, och därför inte ägna sig åt att subventionera någon av dem. I synnerhet inte med skattemedel.

Det andra problemet är att Sverige i dag är ett land med anmärkningsvärt höga skatter på arbete men med otaliga avdrag och subventioner. Det gör ekonomin mindre effektiv och svårare att överblicka.

I stället för subventioner av träningsshorts och golfkurser borde fokus ligga på låga och generella skattesatser men med färre möjligheter till finurliga avdrag och förmåner.

Det är dags att slopa subventionen för friskvårdsbidrag och istället sänka skatten på arbete. Mer rena pengar i plånboken och färre statliga pekpinnar om hur vi ska leva våra liv vinner vi alla på.


Max Sjöberg, ekonomiskpolitisk talesperson Liberala Ungdomsförbundet.


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln