Det finns rasism – och det borde du också se

Slutreplik från Mohamed Nuur om rasistiskt våld

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-02-05

Alla ska vara lika inför lagen, allt annat borde vara oacceptabelt. Den åsikten är inte att förakta samhället, skriver Mohamed Nuur.

REPLIK. Som väntat kom kortet fram att vi borde vara nöjda och inte klaga. Nej, Arin Karapet, hela samhället är inte rasister men det finns rasism. Blunda inte för det. 

Det du borde förstå är att skolan, sjukvården och barnomsorgen finansieras av de som drabbas av rasism och rasprofilering genom den skatt de betalar. Det är just i dessa yrken som människor möter rasismen.

Hundratals läkare vittnar om rasism och kränkningar från patienter. Vi påstår inte att alla patienter är rasister – men det förekommer. 

De två grupper som är svårast att matchas mot företag är kvinnor med slöja, och svarta män, säger jobbcoacherna.

”En kvinna med slöja som vi hade här var utbildad byggingenjör på KTH, som byggbranschen skriker efter, men hon gick flera år utan att få ett ingenjörsjobb”, säger Ali Khalil till SVT.

När elever lämnar in exakt samma prov och får olika resultat så borde vi inse att något är på tok och att läraren har fördomar. Anser vi att alla lärare fungerar så? Absolut inte – men det förekommer . 

Så, Arin Karapet, vi anser inte att hela Sverige består av rasister men vi anser att vi lever i ett rasistisk samhälle och att det är mycket viktigt att vi som politiker motarbetar detta problem.

Karapet fortsätter skriva:

”Jag, precis som ni, har vuxit upp i utanförskap och har sett orättvisor och enskilda övertramp i verkligheten.”

Vi menar att de övertramp som du kallar enskilda har blivit till mönster och upprepningar. Två av oss som skrev debattartikeln kan inte fullt ut förstå hur det är att leva som kvinna i Sverige. Lika omöjligt är det för dig att möta samma utanförskap som afrosvenskar möter i sina dagliga liv. 

Det är inte hela ordningsvaktskåren eller poliskåren som använder sig av övervåld – men det har skett så många gånger att våldet inte kan kallas för enskilda händelser.

Och det har skett för många gånger utan att det fått konsekvenser och då är det viktigt att vi frågar oss hur det kan komma sig? Dessa frågor måste kunna ställas så våra myndigheter och vårt samhälle kan få bukt med problemet. 

Alla ska vara lika inför lagen, allt annat borde vara oacceptabelt. Den åsikten är inte att förakta samhället. 


Mohamed Nuur, ordförande för Tensta Socialdemokraterna, socialnämden Stockholm Stad 


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här:

Följ ämnen i artikeln