Vi behöver en statlig bank för vanligt folk

Debattören: Skatteflykt och penningtvätt – I dag tvingas kunderna in i bankernas girighetskultur

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2019-04-29 | Publicerad 2019-04-09

Vanligt folk står där som det yttersta skyddsnätet och garanterar bankernas förluster. Även politiker med de mest ihärdiga ideologiska skygglapparna borde inse att det inte håller, skriver Ulla Andersson.

DEBATT. Gång på gång har de svenska storbankerna visat att de inte förtjänar allmänhetens förtroende.

De senaste åren har det blivit tydligt att penningtvätt, skatteflykt, och skumma skatteupplägg verkar vara återkommande inslag i bankerna och som de också tjänar pengar på.

Svenska skattebetalare har räddat bankerna flera gånger och finns där om det kniper igen. Går det dåligt för banken så vet ägarna att skattebetalarna finns där. Staten tar över, rensar upp och sen säljs banken vidare till nya privata ägare som ordnar nya skandaler och riskerar den finansiella stabiliteten.

Vanligt folk står där som det yttersta skyddsnätet och garanterar bankernas förluster. Även politiker med de mest ihärdiga ideologiska skygglapparna borde inse att det inte håller. Det rimliga vore ju att staten behöll sitt ägande efter att en bank räddats.

Svensk bankmarknad har en oligopolistisk struktur, dvs konkurrensen är bristfällig och några få bolag dominerar marknaden på in- och utlåning och krediter.

Det ser vi inte minst nu när folk först flyttade sina sparanden och lån från Nordea, när den banken var inblandad i en skandal den andra gången från SEB, när den banken var inblandad i en skandal, och nu från Swedbank.

Ibland frågar folk mig, som ekonomisk-politisk talesperson för Vänsterpartiet, vilken bank de ska välja. En rekommendation kan vara att välja en bank som har samhällsintresset i fokus och inte vinsten som drivkraft. Tyvärr har de lokala bankerna inte lyckats bryta de fyra storbankernas dominans.

Det märks också i vanligt folks plånböcker. Vi betalar överpriser för bolån och fonder och vi blir som kunder en del av bankernas girighetskultur. Vi blir knutna till ett företag som bedriver en verksamhet som går emot vår egen moral. Medhjälp till skatteflykt, skatteundandragande och penningtvätt är inget som de flesta av oss vill vara en del av.

Det finns en inbyggd konflikt i det som sker med penningtvätt, skatteundandragande och skatteflykt hos storbankerna. De tjänar helt enkelt bra med pengar på kunder som vill använda sina pengar på det här sättet.

Det är tydligt att den moraliska kompassen trängs undan i jakten på vinst.

Det borde stå klart för alla att vi behöver hitta en annan lösning. Småsparare och vanligt folk som söker ett bolån behöver ha en statlig bank vars syfte är att finnas till för dem och inte att maximera sin egen vinst.

En bank som kan finnas för alla i hela landet men ändå ha god lokalkännedom. En bank där man inte riskerar att dras in i ett företag där skatteflykt och penningtvätt är en del av verksamheten.

Det behövs en bank för vanligt folk där vi kan ta våra lån, sätta in våra pengar i bra sparprodukter, utan höga avgifter, och utan att någon försöker få oss att riskera mer för att banken själv tjänar på det. Det behövs en bank där vi kan ta ut våra pengar även i kontanter och sätta in dem utan att det kostar. 

Därför vill Vänsterpartiet att regeringen tar ett helhetsgrepp på bankmarknaden.

  • Regeringen behöver utreda hur en folkets bank kan utformas. Ska den statliga banken SBAB användas och byggas ut? Ska deras uppdrag ändras? Eller ska en helt ny bank skapas för att tillgodose de behov folk efterfrågar? Det är saker vi behöver ta reda på och det måste göras nu.
  • Vi vill att regeringen ser över möjligheterna att införa en bankdelningslag i syfte att separera affärsbankernas spekulationer från hushållens och företagens lån och sparande. På så sätt minskar skattebetalarnas risker och åtaganden. 
  • Vänsterpartiet vill också att regeringen tillsätter en utredning som ser över hur den bristande bankkonkurrensen kan brytas. Syftet är att stimulera fram fler lokala banker där regelverk anpassas efter den lägre risk en sådan bank tar.

Det är dags att politikerna tar sitt ansvar och ser till att vi får banker för vanligt folk.


Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson Vänsterpartiet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.