Jag är 18 – men vill jag bli vuxen?

Debattören: Ni ger oss fina ord samtidigt som jorden brinner

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-10-10

Ni pratar om att vi har gett er hopp. Nu är det er tur att ge oss hoppet tillbaka, ge oss förtroendet för vuxenvärlden tillbaka, skriver Simon Boerenbeker Klang, gymnasieelev i Göteborg.

DEBATT. Vi barn har alltid fått höra från de äldre att vi inte ska leka med elden.

Jag insåg häromdagen att vuxenvärldens lek med just elden är det som gör att vi står här i dag, det som gör att vi står inför den största krisen i människans historia, som kan utrota människan och det samhälle vi ser idag om vi inte gör något nu. Människan har eldat i fabriker, eldat för att förbränna bränslen, låter skogarna brinna.

Vi har fått höra att vi inte får leka med elden samtidigt som vuxenvärlden gör just det, bakom våra ryggar. Men nu är det inte vi barn som ska lyssna på de vuxenvärlden, utan vuxenvärlden som ska lyssna på oss. Det är vår tur nu.

Nyligen fyllde jag 18 år. Jag känner stort vemod och tveksamhet inför att bli vuxen, på papperet. Att bli en del av vuxenvärlden.

Och jag pratar inte om vuxna som individer. Jag pratar om vuxenvärlden som grupp, om generationen som sitter på makten. Våra krav är att de som sitter på makten ska lyssna på just de vuxna forskarna. För under de senaste åren har mitt, och många andra barns, förtroende för vuxenvärlden rasat.

När vi sett att orden vi har hört inte betyder något i praktiken, att det i slutänden faktiskt är pengarna som spelar roll och inte vår framtid, när de vuxna ger oss fina ord samtidigt som jorden fortsätter brinna.

Vem kan vi då lita på?

Det är därför det är otroligt viktigt att vuxenvärlden vågar vara med oss nu.

Ni pratar om att vi har gett er hopp. Nu är det er tur att ge oss hoppet tillbaka, ge oss förtroendet för vuxenvärlden tillbaka. Nu är det er tur att agera, att lätta tyngden från våra axlar så vi kan dela den, erkänna vår rörelse som förändrande och inte bara gullig och rörande. Det är fackens tur att strejka med oss och visa att de vuxna står på vår sida.

För när de vuxna strejkar, stannar samhället upp. Då kommer de modiga politiska besluten.

Men så länge inte utsläppen minskar, och så länge vi inte jobbar för att ställa om rättvist, har vi inte uppnått något.

Nu är det er tur att ge oss hopp och förtroende tillbaka för vuxenvärlden, så som förtroendet var när vi var små.

Vi hade kunnat födas när som helst i människans historia, men vi lever under de 10 avgörande åren. Och jag tar här och nu på mig som min livsuppgift att kämpa för jorden och naturen, mot uppvärmningen och utsläppen, för ett hållbart samhälle, för förändring. Det hoppas jag att många fler också kan.

Vi kanske inte tycks behöva eller kunna ta på oss det, men just nu handlar det om att överträffa alla förväntningar och göra det omöjliga. Att förändra på riktigt.

Det här är inte roligt, inget kul intresse som alla andra, för det handlar om våra liv.

Jag insåg häromdagen att de barnbarn som de äldre brukar prata om i denna fråga, det är vi. Vi är barnbarnen. Det är vår generation. Det är våra syskon, vänner och klasskamrater. Det är därför vi unga leder rörelserna nu och det är därför vi vägrar ge upp.

Vi ska inte leka med elden. Vi ska använda den eld, vrede, rädsla, driv och det hopp som just nu glöder inom oss för att släcka bränderna i Amazonas, för att släcka förbränningen av fossila bränslen, vi ska tvinga de som sitter vid makten att släcka elden.

Vi kan inte längre bry oss om skitsaker som om ämnet låter tjatigt på din instastory eller om det har töntstämpeln i våra kretsar, snart spelar inget av det roll. Släpp allt du har i händerna, Vi SKA släcka elden, och det är bråttom så vi ska göra det nu.


Simon Boerenbeker Klang, gymnasieelev i Göteborg


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.