M: Svensk polis ska ha högre lön

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2016-09-30

Beatrice Ask: Nu avsätter vi resurser för att höja polislönerna med 2 000 kronor i månaden

För att Sverige ska fungera måste polisen fungera och ha goda förutsättningar att göra sitt jobb, skriver Beatrice Ask.

DEBATT. Svensk polis vittnar om ett allvarligt läge inom poliskåren. Omorganisationen har tagit tid och kraft och inte uppfyllt förväntningarna. Genomförandet har varit bristfälligt. Många känner att lönen inte motsvarar arbetsinsatserna. Andra att de saknar tillräckligt med kollegor. Problembilden är bred.

Trots tuffa arbetssituationer gör poliser runt om i landet fantastiska insatser. Samtidigt finns brister.  Polisens utredningsresultat är nu den lägsta på 16 år. Enbart 14 procent av alla brott klaras upp. Det är oacceptabelt.

För att Sverige ska fungera måste polisen fungera och ha goda förutsättningar att göra sitt jobb. Brott ska förebyggas, beivras och klaras upp. Det ger Sverige en trygghet att lita på.

Att vi har en välfungerande och effektiv polis är därför en central del i Moderaternas plan för ett starkare Sverige.

I vår budgetmotion för 2017 föreslås ett brett reformprogram riktat till Sveriges poliser:

Fler kollegor. Polisväsendet förstärks med 2 000 nya poliser. Satsningen ska särskilt riktas till områden med stor otrygghet och allvarlig brottslighet samtidigt som det ska säkerställas att vi har en synlig och närvarande polis i alla delar av landet. Polismyndigheten får också ökade resurser för fler civilanställda. Det gör att polisen kan avlastas från exempelvis administration och i stället vara nära medborgarna. Polismyndigheten bör prioritera och följa upp att fler civilanställda också i praktiken medför fler poliser i yttre tjänst.  

Bättre utrustning. Polisen ska ha tillgång till modern utrustning som är anpassad efter respektive tjänstgöring och individ. Därför föreslår vi ett utrustningslyft omfattande 200 miljoner kronor. När Polismyndigheten bestämmer vilken typ av utrustning som behövs och är mest angelägen ska poliser i yttre tjänst prioriteras.

Höjd förmåga. Den IT-relaterade brottsligheten har ökat kraftigt. Under 2015 anmäldes cirka 185 000 bedrägeribrott, varav nästan hälften var bedrägeri via internet, enligt Brottsförebyggande rådet. Polisen ska vara rustad för att möta den här typen av moderna mängdbrott. Därför föreslår vi en resursförstärkning av polisens förmåga och kapacitet att utreda och klara upp denna brottstyp.

Höjda löner. Arbete och ansträngningar ska alltid löna sig. Därför avsätter vi resurser så att polislönerna kan höjas med 2 000 kronor i månaden. Fram till 2020 handlar det sammantaget om en satsning på över 1,5 miljarder kronor. Hur dessa medel ska användas är upp till Polismyndigheten och det ska ske inom sedvanliga förhandlingar på svensk arbetsmarknad.

Sammantaget innebär detta att vi stärker svensk polis med över 1,1 miljarder kronor nästa år med ytterligare resursförstärkningar kommande år. 2020 uppgår våra satsningar till närmare 2,3 miljarder kronor.

Vi fortsätter också driva på regeringen för att skärpta straff för attacker mot blåljuspersonal omgående ska komma på plats. Det handlar både om att skydda personer som har samhällsviktiga uppgifter och att värna respekten för lag och ordning. Det behövs också ökade möjligheter för poliser att få skadestånd i form av kränkningsersättning.

Sveriges står inför många utmaningar; ett utanförskap som omfattar upp emot motsvarande en miljon människor, bristande integration och fallande kunskapsresultat i skolan. Att bryta bidragsberoende, skapa fler och enklare vägar till jobb samt nolltolerans mot dåliga skolor är avgörande. Samtidigt måste alla delar av samhället fungera. Därför behöver vi stärka svensk polis.

Beatrice Ask, rättspolitisk talesperson och ordförande i justitieutskottet (M)

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln