Porren är källan till festivalövergreppen

Debattören: Så länge vi inte går till botten med problemen kan vi stänga ner festivaler bäst vi vill

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2017-07-04 | Publicerad 2017-07-03

För att verkligen lösa det måste vi gå till botten – och då måste vi erkänna att vi lever i en våldtäktskultur, skriver debattören.

DEBATT. Nästa års Bråvallafestival ställs in, och det sägs att orsaken är alla sexualbrott som begåtts där. Direkt går politiker och debattörer ut och ropar på fler poliser, hårdare straff och kameraövervakning. Men det kan på sin höjd vara kortsiktiga lösningar som bara flyttar på problemen. För att krossa våldtäktskulturen måste vi våga prata om porren!

Bråvalla är ett misslyckande, varenda våldtäkt som begås i vårt samhälle är ett misslyckande.

Men det är inte festivalen det beror på. Det är inte musiken, trängseln eller ens alkoholen som ligger bakom. Det är män och pojkar, uppvuxna i en patriarkal våldtäktskultur, som begår övergrepp.

Vi kan stänga ner varenda festival, varenda konsert, klubb, ja varenda mötesplats, men vi kommer ändå inte att få bukt med problemet. För problemet är inte Bråvalla. Bråvalla är bara ett lackmuspapper som avslöjar tillståndet i vårt samhälle idag.

Så länge som vi lever i en patriarkal kultur där män är överordnade och kvinnor underordnas så kommer vi att tvingas läsa nya, tragiska rubriker om våldtäkter, sextrakasserier, hot och misshandel.

Så länge som vakter nöjer sig med att be män "lugna ner sig" när de sextrakasserar kvinnor.

Så länge som samhället ser mellan fingrarna och bortförklarar pojkars beteende, eller förminskar övergrepp för att "inte förstöra hans framtidsutsikter". Så länge kvinnor och tjejer förutsätts ta ansvar för att inte bli utsatta. Så länge som tjejer och kvinnor får frågor om hur de var klädda eller hur många sexpartnar de haft tidigare.

Så länge vi har en porrindustri, som pumpar ut filmer där män utsätter kvinnor för våld, tvång och förnedring, där kvinnor är objekt till enbart för mäns sexuella njutning.

Kort sagt, så länge samhället är ojämställt kan vi stänga ner varenda festival i världen utan att komma ett enda steg närmare en värld fri från sexuella övergrepp.

Stängda festivaler, poliser och kameraövervakning är kortsiktiga lösningar, som på sin höjd kan förhindra att övergrepp sker just där och då. Men vad händer när festivalen är över, försvinner våldtäktskulturen då?

Knappast. Övergrepp sker överallt i vårt samhälle, allra mest i våra hem.

När politiker nu ropar efter fler poliser eller kameraövervakning vill de ha snabba lösningar. Men snabba lösningar riskerar bara att flytta problemen, dit just politikerna inte ser det.

För att verkligen lösa det måste vi gå till botten – och då måste vi erkänna att vi lever i en våldtäktskultur. Det är dags att på allvar diskutera mäns och pojkars våld mot kvinnor och tjejer.

Vi måste alla jobba långsiktigt med attitydförändringar. Det handlar om normer kring sex, det handlar om värderingar och synen på kvinnors kroppar och sexualiseringen av det offentliga rummet.

Och framför allt måste vi våga prata mer om porren! Porrindustrin är en bidragande orsak till objektifieringen av kvinnors och tjejers kroppar. Pornografi är dokumenterade sexköp och övergrepp – och porren påverkar i allra högsta grad allas vår sexualitet. Kvinnor avhumaniseras och framställs som objekt utan egen vilja eller känslor.

De övergrepp som sker på festivaler handlar inte om att det är festival, utan beror på mäns och pojkars skeva syn på kvinnors och tjejers kroppar. Det är dags för politiker att ta tag i problemet, utan att bara ropa på kortsiktiga, populistiska lösningar! Vi har redan flera bra lagar, men det måste ses över vad det är som inte funkar, varför de inte implementeras.

Och framför allt dra inte ner på resurserna till kvinnojourer och tjejjourer, som har en betydande roll i att motverka mäns och pojkars sexuella våld mot kvinnor och tjejer!

Zozan Inci, ordförande Roks – Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.