Vi tar inte bort platser i ätstörningsvården

Replik från styret i Region Stockholm till de anöriga

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-10-19

Den nya inriktningen för ätstörningsvården har två fokus: vård behöver ges tidigare och vården måste bättre anpassas efter patientens individuella behov. Replik från Mittenkoalitionen i Region Stockholm.

REPLIK. Tina, Mattias, Minna, Andreas, Eva och Sara. Vi i Mittenkoalitionen som styr Region Stockholm delar er frustration över hur otillräcklig ätstörningsvården hittills varit. Precis som ni skriver hinner många bli allvarligt sjuka innan de erbjuds vård – trots att tidig vård ökar chansen att bli frisk.

Just därför har vi beslutat om en ny inriktning för ätstörningsvården med två fokus: vård behöver ges tidigare och vården måste bättre anpassas efter patientens individuella behov.

 

Vi vet att tidiga insatser är en nyckel för att bli frisk, därför utbildar Region Stockholm nu personal inom primärvården i hur de ska diagnostisera och remittera vidare patienter till ätstörningsvården.

Därtill ska medarbetare i elevhälsan, tränare i idrottsföreningar och andra vuxna som möter barn och unga få kunskap om att upptäcka sjukdomen och veta hur man förmedlar kontakt till vården.

 

Vi vet också att uppemot 70 procent av de som drabbas av en ätstörning har andra psykiatriska diagnoser, som ångest, depression eller beroendeproblematik.

Trots detta har ätstörningsvården i Region Stockholm fram till nu bedrivits skild från övrig psykiatrisk vård, vilket innebär att dessa patienter slussas mellan olika vårdgivare.

Enligt en granskning av den vårdgivare som i nuläget bedriver en stor andel av ätstörningsvården saknar vårdgivaren helt anställda psykologer och genomför en majoritet av vårdbesöken utan legitimerad personal. Detta ger en mycket begränsad möjlighet att anpassa behandlingen efter varje patients behov, vilket särskilt drabbar patienter med flera diagnoser.

 

Den nya inriktningen innebär att ätstörningsvården blir del av den psykiatriska vården, så att patienten får en sammanhållen vård.

Fler aktörer, både privata och i regionens egen regi, kommer kunna bedriva ätstörningsvård, vilket möjliggör för en bredd av behandlingsmetoder.

 

Vi förstår att förändring av denna livsviktiga vård väcker oro, men vill vara tydliga med att det inte finns några planer på att ta bort vårdplatser.

Att avtal löper ut och enligt lag inte kan förlängas, vilket medför att vård övergår till en ny aktör är inte något ovanligt och kommer ske på ett kontrollerat sätt enligt regionens rutiner, så att ingen patient hamnar i kläm.

 

Förändringen av ätstörningsvården görs med målet att varje barn och ungdom ska få vård i tid, innan de blir allvarligt sjuka; och för att de ska få vård anpassad efter sina behov.

Vi i Mittenkoalitionen har dialog med flera föreningar och anhöriga och ser fram emot att prata mer om hur vi bäst stärker ätstörningsvården, för era anhöriga och för alla barn och unga i Stockholms län.


Sandra Ivanovic Rubin, ordförande, psykiatriutskottet (MP)
Talla Alkurdi, hälso- och sjukvårdsregionråd (S)
Christine Lorne, primärvårdsregionråd (C)

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

 

Följ ämnen i artikeln