Det räcker inte med att ta fram rapporter

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2016-09-30

Slutreplik från Åsa Regnér om jämställdhet

SLUTREPLIK. Förslag om ökad jämställdhet förskjuter maktbalanser och möter därför motstånd. Det var utgångspunkten för min debattartikel. Det svenska jämställdhetsarbetet avancerar genom politiska ställningstaganden. Detta sker inte per automatik. 

Behövs det verkligen myndigheter som genomför, granskar, följer upp och ger råd till en regering?  På finansområdet finns inte mindre än fem stycken:

Finanspolitiska rådet, Konjunkturinstitutet, Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi, Ekonomistyrningsverket och Myndigheten för Tillväxtanalys.

Ulf Kristersson (M) och Tina Ghasemi (M), är dessa myndigheter också trams?

Det finns allvarliga jämställdhetsproblem. Kvinnor tjänar 3,6 miljoner kronor mindre än män under en livstid. Ungefär två av tre sjukskrivna är kvinnor. Våldet mot kvinnor minskar inte.

Den förra regeringen startade inte mindre en fem utredningar på jämställdhetsområdet. Tre av dem har direkt bäring på frågan om styrning och möjligheten att följa upp förväntade resultat. Riksrevisonen har gjort en granskningsrapport ”Regeringens jämställdhetssatsningar- tillfälligheter eller långsiktiga förbättringar”.  Den borgliga regeringen satsade över två miljarder på arbetet för ökad jämställdhet. Dessvärre kan rapporter inte visa några förväntade resultat.

Nu har Sverige en feministisk regering – vi menar allvar, vi vill se verklig förändring, det ska betyda skillnad i människors vardag. Vi måste se att satsade resurser får resultat i form av ökad jämställdhet i Sverige. Därför behövs en myndighet!

Åsa Regnér, jämställdhetsminister (S)

Läs Åsa Regnérs debattartikel här: "Nej, inget blir bättre av er unkna tradition"

Läs Tinas Ghasemis replik här: "Vi raljer inte – vi löser problemen"

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.